Türkiye'de kahve tüketimi ve kahve mağazalarında tüketici davranışları: İstanbul örneği
Consumer behavior in the consumption of coffee and coffee shops in Turkey: Istanbul example
  1. Tez No: 644030
  2. Yazar: İSMAİL BEDİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM ERDİNÇ GÜLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, Kahve Mağazaları, Kahve Tüketimi, Tüketici Davranışı, Coffee, Coffee Shop, Coffee Consumption, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yapılan“Türkiye'de Kahve Tüketimi ve Kahve Mağazalarında Tüketici Davranışları: İstanbul Örneği”adlı bu tez çalışmasında, insanlardaki kahve kültürünün tarih içerisindeki üstlenmiş olduğu mekânsal fonksiyon, kahvenin ortaya çıkışı, gelişimi ve değişimine değinilmiştir. Bu bağlamda kahvenin tarihi süreci içerisinde yalnızca bir içecek olarak kalmayıp zamanla kültürel bir olgu olduğunun farkındalığı üzerinde durulmuştur. Küreselleşme olgusu içerisinde kahvenin insanların sosyalleşmesi üzerinde ne gibi etkileri olduğuna değinilmiştir. Zaman içerisinde kahvehane adını alan kahve tüketim mekânlarının yüklenmiş oldukları fonksiyonlarının insanlar üzerinde ne şekilde etkili olduğu üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Gerektiğinde bu mekanların insanların gerek bireysel gerek ise toplumsal olarak kaderini değiştiren kararların alındığı yerler olabileceğine vurgu yapılmaktadır. Kahve ve kahvehanelerin edebi, siyasi, sanatsal ve kültürel bağlamda önemli bir fonksiyon üstendiğine değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the spatial function that coffee culture in people has undertaken in history, the emergence, development and change of coffee have been mentioned. in this context, the awareness of the fact that coffee is not only a drink in the historical process, but also a cultural phenomenon over time has been put emphasis on. In the phenomenon of globalization, the effects of coffee on the socialization of people are mentioned. In time, it has been tried to focus on how the functions of coffee consumption places, which are named as coffeehouses, have an effect on people. It is emphasized that when needed these places can be places where decisions are made that change the destiny of people, both individually and socially. It is mentioned that coffee and coffeehouses perform an important function in literary, political, artistic and cultural context.