Kahve fincanı ambalajlarında grafik tasarımın satın alma davranışlarına etkisi: Kütahya Porselen örneği
The effect of graphic design on purchasing behavior incoffee cup packaking Kutahya Porcelain example
- Tez No: 621864
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Packaging design, graphic design, purchasing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ambalaj, tüketiciye ulaşana kadar bir ürünü koruyan, taşıyan ve depolanmasını sağlayan; plastik, cam, tekstil vb. farklı maddelerden üretilen, iç ve dış olarak ayrılan bir malzemedir. Ayrıca ambalaj, ürünün içeriği hakkında tüketiciye bilgi verir, üzerindeki tasarımıyla onun albenisini arttırır. Dolayı ile ambalajın hem form hem de yüzey tasarımları önemsenmesi gereken bir unsurdur. Bu araştırmada, Türkiye'nin önde gelen ev eşyası üreticisi olan Kütahya Porselen mağazalarında satılan kahve fincanı ambalaj tasarımlarının satın alma davranışlarına etkisi incelenmiştir. Bu araştırma genel tarama modelinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Buna bağlı olarak tüketici görüşlerini almaya yönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Kütahya Porselen satış mağazalarında alışveriş yapan tüketiciler ile Kütahya Porselen ürünleri, örneklemini ise Kütahya Porselen satış mağazalarında 2017-2018 tarihleri arasında alışveriş yapan 700 tüketici ve kahve fincanı takımı ambalajları oluşturmuştur. Veri analizi bakımından ise betimsel bir çalışmadır. Elde edilen bulgulara göre, Kütahya Porselen mağazalarından alışveriş yapan tüketicilerin büyük bir kısmının kadın ve evli kişilerden oluştuğu anlaşılmıştır. Ayrıca 31-40 yaş arası kişilerin yoğunlukla alışveriş yaptığı ve serbest çalışanların mağazaları daha çok tercih ettiği sonucuna da ulaşılmıştır. Araştırmada, Kütahya Porselen şirket imajının, ürettiği porselen ürünlerinin çeşitliliğinin, kalitesinin ve tasarımlarının tüketicilere göre çok iyi algılandığı, ancak ambalajlamada kullandığı (karton ve kağıt kalitesi) malzemelerin yetersiz olduğu, ürünü yeteri kadar koruyamadığı anlaşılmıştır. Satın alınan ürün ambalajının, ürünün kırılmasını engellemesi gerektiği, grafik tasarımın satın almada etkili olduğu, ancak ambalajlarda kullanılan renklerin beklentilerinin altında kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Ambalaj Tasarım, Grafik Tasarım, Satın Alma
Özet (Çeviri)
The packing is a material which protects , carries and stores a product until it reaches to the customer , produced from different materials like plastic, glass, textile and separated internally and externally . Furthermore , the packing informs the customer about the content of the product and increases its attractiveness with its design. Therefore, both the form and the surface designs of packing is an important factor to be pay attentioned to. In this research, the impact of packing designs of coffee cups which are sold in stores of Turkey's leading home ware manufacterer Kütahya Porcelain , on purchasing behaviors have been analyzed. This research was carried out by using general survey model. Depending on this , a survey was carried out to obtain consumer opinions. The universe of the study cosisted of the customers shopping at Kutahya Porcelain stores and the products of Kutahya Porcelain, the sample of the study consisted of the 700 customers which had shopped in Kutahya porcelain stores between 2017 and 2018 , and the packings of coffee cup sets. In terms of data analysis, it is a descriptive study. According to the findings, it is understood that most of the customers who shop at Kutahya Porcelain stores, are women and married people. In addition, it is concluded that people aged from 31 to 40 do shopping intensively and self-employed people prefer shopping from stores more. In the research, it was understood that the company image of Kutahya Porcelain, the variety,quality and design of porcelain products were very well perceived by customers , but the materials used in packaging (cardboard and paper quality) were insufficient and could not protect the product sufficiently. It has been concluded that the packing of purchased product should prevent the product from breaking, the graphic design is effective in purchasing, but the colors used in the packing are below expectations.