Türkiye'de kamu ve özel hastanelerde verimlilik: 2000 -2019 döneminde yazılan lisansüstü tezlerin analizi
Productivity in public and private hospitals in Turkey : Analysis of graduate thesis written in 2000-2019 period
  1. Tez No: 644044
  2. Yazar: ÖMER KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞMET SARIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: The Association of Public Hospitals, Health Services, Private Hospitals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hizmetin ne kadar etkin olursa kazancın da o kadar yüksek olacağı her işte olduğu gibi sağlık sektörü açısından da söz konusudur. Sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerde bir nevi müşteridir. Müşteri de kendisine en kaliteli ürünü veren yerden faydalanmak ve tüketmek ister. Sistem içerisinde insanlar sürekli tüketim pozisyonunda yer aldığı için kullanmış olduğu ürün veya hizmetten memnun kalır ise bir daha ki ihtiyacında da yine aynı yerden faydalanmak isteyecektir. Kısacası ürünlerin ve hizmetin kalitesi insanların tekrardan aynı ürünleri kullanma ve tüketme durumuna yöneltecektir. Sağlık ile ilgili yapılan çalışmalar bir ülkenin geleceğini şekillendiren en önemli hususların başında gelmektedir. Özellikle bu hususu yerine getirmek için bir takım sağlık projeleri gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalardan birisi de sağlık sistemindeki yapılanmaların ayrışmasının sağlanmasıdır. Sağlık sistemi; kamu hastaneler birliği, halk sağlığı kurumu gibi yapılanmaya giderek her bir birimin görev alanı ve işleyişi belirlenmiştir. Bu sayede verimliliğin artırılması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
As in every business, the higher the profit will be possible with the effective the service in health sector. Health care beneficiaries can be considered as customers. The customer wants to use the place that gives her/him the best quality service service. If people in the system are satisfied with the service they get, they will probably use it again if they are in a permanent consumption position. In short, the quality of products and services will lead people to use and consume the same products again. In Turkey, the health system is structured as public hospitals association and public health institution. The task area and operation of each unit is determined. In this way, it is planned to increase efficiency.