Eczanelerin yerli ve yabancı firmalarla ilişkilerinde ticari karlılığın rolü: Ege Bölgesi
The impact of economic profits on the relations between pharmacies and domestic&international pharmaceutical companies: Aegean Area
- Tez No: 644062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN CANİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eczane, Satış Davranışı, Yerli ve Yabancı Firmalar, Kar Marjı, Pharmacy, Sales Behavior, Domestic and Foreign Firms, Profit Margin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalışmasında Ege Bölgesi örnekleminde eczanelerin yerli ve yabancı firmalarla olan ilişkisinde ticari karlılığın rolü ele alınmaktadır. Bu kapsamda çalışmada, veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Anket uygulaması sonucunda, personel sayısı fazla, 13 yıl ve üstünde bir süredir eczacılık yapanlar ve geliri 12501 TL ve üzerinde olanların daha çok OTC'li ürünleri sattığı tespit edilmiştir. Bunun yanında, personel sayısı az olanlar, gelir düzeyi düşük olanlar ve yerli firma firma çalışanlarını, personel sayısı fazla, gelir düzeyi yüksek olanların ise yabancı firma çalışanlarını daha çok donanımlı gördükleri tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca, personel sayısının fazla, uzun süreli eczacı olan ve gelir düzeyi yüksek olanların yıllık bazda elde ettikleri kazançlarından daha çok memnun olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada personel sayısı az olanlar ile gelir düzeyi düşük olanların daha çok yerli firma ürünlerine, personel sayısı fazla olan ve gelir düzeyi yüksek olanların ise yabancı firma ürünlerine daha çok güvendiği tespit edilmiştir. Son olarak, personel sayısı az olanlar, gelir düzeyi düşük olanlar, 9 yıl ve altında bir süredir eczacılık yapanların daha çok yerli firmadan kar elde ettiği, personel sayısı fazla olan, gelir düzeyi yüksek olan ve eczacılık yapma süresi 13 yıl ve üstünde olanların ise yabancı firmadan kar elde ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the role of commercial profitability in the relationship of pharmacies with domestic and foreign companies in the Aegean Region sample is discussed. In this context, the survey method, one of the data collection techniques, was used in the study. As a result of the survey, it was determined that those who have more staff, have been a pharmacist for 13 years or more, and those with an income of 12501 TL or more sell OTC products. In addition, it has been determined that those with a low number of personnel, those with a low income level and the employees of domestic companies, and those with a high number of personnel and a high level of income see the employees of foreign companies more equipped. In the study, it was also determined that those with a large number of personnel, long-term pharmacists and high income levels were more satisfied with their annual earnings. In the study, it was determined that those with a low number of personnel and those with a low level of income rely more on the products of domestic companies, and those with a high number of personnel and a high level of income rely more on the products of foreign companies. Finally, those with a low number of personnel, those with a low income level, those who have been a pharmacist for 9 years or less, earn more profits from a domestic company, those with a large number of personnel, a high income level and those who have been working as a pharmacy for 13 years or more are from foreign companies. found to be profitable.