Paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin yönetici rolleri
Managerial roles of paramedic and emergency medical technicians
  1. Tez No: 644082
  2. Yazar: FİDAN KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CİHAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, İşletme, Health Care Management, Emergency and First Aid, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Executive Roles, EMT, Paramedic, Emergency Health
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu Tez çalışmasında Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetlerinin önemli bireyleri olan Paramedik ve Acil Tıp Teknisyenlerinin üç ana gruptan oluşan (kişilerarası, bilgiye dayalı ve karar temelli roller) yönetici rollerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yönetici rollerinin çeşitli demografik değişkenlere farklılaşma durumu değerlendirilmiştir. Araştırmaya İstanbul ili 112 İl Ambulans Servisinde görev yapmakta olan 270 Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ve 240 Paramedik olmak üzere toplam 518 gönüllü katılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak; Mintzberg'in geliştirdiği kuram doğrultusunda ve Doğan tarafından oluşturulan Türkçe geçerlik ve güvenirliği yapılan Mintzberg Yönetici Rolleri Ölçeği ve Kurum İçi Uzmanlık Gereksinimlerine yönelik sorular tercih edilmiştir. Sonuçlara göre; en fazla görülen yönetici rolü“Bilgi Sağlama”, en düşük yönetici rolü ise“Karar Verme”olarak tespit edilmiştir. Cinsiyete göre yönetici rollerinin değişmediği, kadınların, erkeklere göre kurum içi uzmanlık gereksinimlerine yönelik beklentileri daha yüksek olduğu, 40 yaş ve üzeri katılımcıların, diğer yaş gruplarına göre bilgi sağlama rolleri, karar verme rolleri ve kurum içi uzmanlık gereksinimleri açısından daha yüksek puanlara sahip olduğu, Lisanüstü mezunların, eğitim düzeylerine göre karar verme rolleri açısından daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Paramedik ve ATT'lerin yönetici rollerine göre farklılık göstermediği ancak Paramediklerin ATT'lere göre kurum içi uzmanlık gereksinimlerine yönelik beklentileri daha yüksek bulunmuştur. Görevde çalışma süresine göre yönetici rolleri ve kurum içi uzmanlık gereksinimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Liderlik eğitimi alanların, almayanlara göre bireyler arası rolleri ve karar verme rolleri daha yüksek bulunmuştur. Kurum içi uzmanlık gereksinim puanlarının ise daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler; Yönetici Rolleri, ATT, Paramedik, Acil Sağlık
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the management roles of Paramedic and Emergency Medical Technicians, who are important members of Pre-Hospital Emergency Health Services, consisting of three main groups (interpersonal, knowledge-based and decision-based roles). Differentiation of manager roles to various demographic variables was evaluated. A total of 518 volunteers, including 270 Emergency Medical Technicians (EMT) and 240 Paramedics, who work in 112 Provincial Ambulance Services in Istanbul province, participated in the study. As a data collection method; In line with the theory developed by Mintzberg and adapted by Doğan, the questions regarding the Mintzberg Executive Roles Scale and Internal Expertise Requirements were preferred. According to the results; The most common manager role was determined as“Information Providing”, and the lowest manager role as“Decision Making”. Managerial roles do not change according to gender, women have higher expectations institution expertise needs than men, participants aged 40 and over have higher scores in terms of information provision roles, decision-making roles and institution expertise requirements than other age groups. It has been determined that graduates have higher scores in terms of decision-making roles. Paramedics and EMT's do not differ according to their managerial roles, but Paramedics have higher expectations for institution expertise requirements than EMT's. A statistically significant difference was not found in terms of manager roles and institution expertise according to the duration of duty. Interpersonal roles and decision-making roles of those who received leadership training were found to be higher than those who did not. It was determined that institution expertise scores were higher.