Türkiye'de hayvancılığın finansmanı ve Ziraat Bankası tarımsal kredilerinin seçilmiş hayvansal üretim düzeyine etkileri: ARDL sınır testi yaklaşımı
Financing livestock in Turkey and the effect of Ziraat Bank agricultural loans on the levels of livestock products: An ARDL bounds test estimation
  1. Tez No: 644084
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET SARIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ziraat Bankası, Hayvancılık, Finansman, Kredi, ARDL Sınır testi, Granger Nedensellik Testi, Farming, Financing, ARDL Limit Test, Granger Causality Test, Credit, Zıraat Bank
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Finansmanın ekonomik sistemde tüm sektörler üzerinde etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu düşünceden yola çıkılarak hayvancılık işletmelerine sağlanan finansman desteklerinin hayvansal üretim düzeyine ne şekilde etkisi olduğunun ortaya konmasına yönelik yapılan bu çalışmada Türkiye'de hayvancılığın finansmanına değinilerek Ziraat Bankası tarımsal kredilerinin hayvansal üretim üzerine olan etkileri ARDL sınır testi yöntemiyle analiz edilmiştir. Değişkenler arası nedensellik ilişiklisi Granger nedensellik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Ampirik analizde Ziraat Bankası tarımsal kredileri bağımlı, kanatlı et, kırmızı et, su ürünleri ve bal üretimleri ise bağımsız değişken olarak seçilmiştir. Değişkenlerin durağanlığı“Genişletilmiş Dickey Fuller (ADF)”ve“Phillips-Perron (PP)”testleri ile sınanmıştır. ADF ve PP birim kök test sonuçlarına göre değişkenlerin I(1) değerinde durağan olduğu tespit edilmiştir. Analizde kullanılan değişkenlerin farklı seviyelerde durağan olması ve en fazla birinci farkta birim kök içermemesi durumlarında da uygulanabilen ve Peseran vd. (2001) tarafından önerilen ARDL“Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Model”modeli kullanılmıştır. Sınır Testi sonrası modelde CUSUM testi ile yapısal kırılmanın varlığı araştırılmış ve modelde yapısal kırılma olmadığı sonucuna varılmıştır. Granger nedensellik analizi sonucu Ziraat Bankası tarımsal kredileri ile su ürünleri üretim düzeyi arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is a common belief that finance has an impact on all sectors in the economic system. Based on this idea, this study aims to reveal the effects of financial supports in terms of Ziraat Bank agricultural credits provided to livestock enterprises on animal production in Turkey by employing ARDL bounds test approach. In addition to cointegration analysis, the causality relationships among the variables were examined by means of Granger causality analysis method. In the empirical analysis, Ziraat Bank agricultural loans were the dependent variable. Poultry mea, red meat, fisheries and honey productions were the independent variables. The stationarity of the variables was tested by applying the“Extended Dickey Fuller (ADF)”and“Phillips-Perron (PP)”tests. The findings of unit root tests indicated that all variables were stationary at I(1). The Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Bounds test was used to capture the cointegration relationship between variables. The presence of structural break in the model was investigated with the CUSUM test and it was concluded that there was no structural break in the model. As a result of Granger causality analysis, a positive relationship was found between Ziraat Bank Agricultural Credits and Fisheries Production