Effective tax and shadow price calculations for Turkey
Türkiye için etkin vergi ve gölge fiyat hesaplamaları
- Tez No: 64416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ZAİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Effective tax, Accounting Ratio, Standard Conversion Factor, Shadow Price, Shadow Profit, Social profitability 111
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Türk hükümeti mamulleri Özellikle ithalat ve satış vergileriyle vergilendirdiği zaman, bunun yükü ham maddelerde de görülecektir. Bu tezde, iki temel amacımız vardır. Birincisi, etkin vergi diye adlandırdığımız bazı vergileri bulmak amacıyla Türkiye ekonomisi için bir model geliştirmektir. Etkin vergideki artış son ürünün fiyatında artışa sebep olacaktır. Ve sonra, Türkiye ekonomisindeki sektörler için etkin vergi değerlerini hesaplayacağız. Bazı insanlar Türkiye ekonomisindeki sektörlerin sosyal olarak faydalı olup olmadığım öğrenmek isteyebilirler. Bu soruya cevap verebilmek için gölge fiyattan bilmek zorundayız. İkinci amacım, Türkiye ekonomisindeki sektörleri faydalı veya faydasız diye sınıflandırabilmek için gölge fiyattan kullanarak sosyal karlılığı hesaplamaktır. Anahtar kelimeler : Etkin Vergi, Muhasebe Oram, Standart Çevirim Çarpanı, Gölge Fiyat, Gölge Kar, Sosyal Karlılık iv
Özet (Çeviri)
When Turkish government imposes taxes on commodities, particularly import duties and excise taxes, their burden will also fall on inputs. In this thesis, we have two main objectives. First one is to develop a model for Turkish Economy so as to find a set of taxes for Turkey, which we call effective taxes, so that an increase in the effective tax corresponds to an increase in the price of the final good. And then, we will calculate the values of effective taxes for the sectors of Turkish Economy. One also want to know whether a sector of Turkish Economy is socially profitable or not. To answer this question, we have to know shadow prices. My second objective is to calculate social profitability, so that we can classify each sector of Turkish Economy as socially profitable or not, by using Shadow Prices.