İstanbul Silivri ve İzmir Menemen bölgesinde kültürü yapılan helichrysum italicum (ROTH) guss. don. bitkisinin uçucu yağı ve sıvı ekstrelerinin karşılaştırılması
Comparing the volatile oils and liquid extracts of helichrysum italicum (ROTH) guss. don. plant which is cultivated in Istanbul Silivri and Izmir Menemen area.
- Tez No: 644228
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Helichrysum italicum, hidro destilasyon, uçucu yağ verimi, antioksidan kapasitesi, Helichrysum italicum, hidro distillation, volatile oils yield, antioxidant capasity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İzmir'in Menemen ilçesinde ve İstanbul'un Silivri ilçesinde eş zamanlı kültür çalışmalarını yaptığımız Helichrysum italicum (Roth) G. Don. bitkisinden elde ettiğimiz uçucu yağlarının % verim kıyaslaması yapıldığında İzmir'in Menemen ilçesinde yetişen Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisinin çiçeklerinin hidro destilasyonu ile elde edilen uçucu yağın verimi 0,15 % olup aynı bölgede yetişen Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisinin toprak üstü kısmının hidro destilasyonu ile elde edilen uçucu yağ 0,20 % olarak belirlenmiştir. İstanbul'un Silivri ilçesinde yetişen Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisinin çiçeklerinin hidro destilasyonu ile elde edilen uçucu yağın verimi 0,04 % olup aynı bölgede yetişen Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisinin toprak üstü kısmının hidro destilasyonu ile elde edilen uçucu yağın verimi 0,05 % olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ verim analizleri göstermektedir ki İzmir'in Menemen ilçesinde kültürünü yaptığımız Helichrysum italicum (Roth) G. Don. Bitkisinin % uçucu yağ verimi fazla olup yapılan literatür taramalarında elde ettiğimiz verilere uymaktadır. Uçucu yağ elde işlemlerinden sonra GC-MS analiz metodu kullanılarak bileşimlerini belirlediğimiz İzmir Menemen'de yetişen Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisinde α-pinene, himachalene ve italidion (I+II+III) bileşiklerinin öne çıktığını, İstanbul Silivri bölgesinde yetişen Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisinde ise neryl acetate, α-cedrene, guaiol, α-eudesmol ve β-eudesmol bileşikleri ile öne çıktığı görülemektedir. Ayrıca Helichrysum italicum (Roth) G. Don bitkisininden 4 farklı çözücü ile elde edilen ekstreler total fenolik ve flavanoit tayini yapılarak ektrelerden elde edilen total fenolik madde miktarının 0,01 % ile 0,13 % arasında olduğu, total flavanoit miktarının 0,009% ile 0,02% arasında olduğu belirlenmiştir. Son olarak antioksidan kapasiteleri Dpph yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında Helichrysum italicum (Roth) G. Don. bitkisinin İzmir Menemen bölgesinde yetiştirilmesi ve Türkiye ekonomisine kazandırılması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
We compare with the yield of volatile oils of Helichrysum italicum (Roth) G. Don plant that have been cultivated at the same time in Izmir Menemen and Istanbul Silivri. According to the results yield of volatile oils by hydrodistilation from flower part of Helichrysum italicum (Roth) G. Don is found to be 0,15 % for Izmir/Menemen area, from aerial part 0,20 % yield of Helichrysum italicum (Roth) G. Don by hydrodistilation. The yield of volatile oils of Helichrysum italicum (Roth) G. Don plant that have been cultivated in Istanbul Silivri by hydrodistilation from flower part of is 0,04. While that 0,05 % yield was obtained from the aerial part of Helichrysum italicum (Roth) G. Don. by hydrodistilation. According to the yield analysis of volatile oils, Helichrysum italicum (Roth) G. Don that is cultivated in Izmir Menemen is higher than the one cultivated in Silivri/İstanbul. Also, comparision of the results with those of the previous studying showed that the same results. We analysed the components of Helichrysum italicum (Roth) G. Don by GC/MS method. Helichrysum italicum (Roth) G. Don plant cultivated in Izmir Menemen contains α-pinene ve himachalene and italidion (I+II+III) mainly. Helichrysum italicum (Roth) G. Don plant cultivated in Istanbul Silivri contains neryl acetate, α-cedrene, guaiol, α-eudesmol and β-eudesmol. Also analysed the total phenolic and flavanoid components of Helichrysum italicum (Roth) G. Don plant and found that total phenolics percantage is between 0,01 % 0,13 % . The total flavanoid components of Helichrysum italicum (Roth) G. Don are between 0,009% and 0,02%. Also antioxidan capacity was determined with DPPH method. According to all the results, the cultivation Helichrysum italicum (Roth) G. Don plant in Izmir Menemen is highly recommended.