Transüretral cerrahide düşük doz levobupivakain enjeksiyon hızının hemodinami, sensoryal ve motor blok üzerine etkileri
The effect of different injection rates of low-dose levobupivacaine on hemodynamics, sensory and motor block levels in transurethral surgery
  1. Tez No: 644238
  2. Yazar: YELİZ İREM ATAMAN TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖZLEM BALKIZ SOYAL, DR. NEVZAT MEHMET MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transüretral cerrahi, levobupivakain, spinal anestezi, enjeksiyon hızı, sensoriyal blok, motor blok, Transurethral surgery, levobupivacaine, spinal anesthesia, injection rate sensory block, motor block
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Lokal anesteziğin subaraknoid aralığa enjeksiyonunda solüsyonun yayılımını etkileyen faktörler; BOS ve enjekte edilen lokal anesteziğin özellikleri, kullanılan teknik ve hastanın genel özellikleri, enjekte edilen solüsyonun volümü, dozu, enjeksiyon yeri, enjeksiyon sırasında iğnenin yönü gibi teknik özellikler sayılabilir. Enjeksiyon hızının, maksimum sensoriyal seviyeye etkisi soru işaretidir. Çalışmalar çelişkili sonuçlara sahiptir; hızlı enjeksiyon ile geniş yayılımdan bahseden veya yavaş enjeksiyon ile geniş yayılımdan bahseden veya hiç fark bulunmadığını belirten makaleler bulunmaktadır. Çalışmamızda transüretral prostat rezeksiyonu planlanan hastalarda, düşük doz levobupivakainin farklı hızlarda subaraknoid aralığa enjeksiyonunun hemodinami, motor ve sensoriyal blok üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. MATERYAL ve METOD: Etik kurul onayı alındıktan sonra transüretral prostat rezeksiyonu planlanan 40-48 yaş arası ASA I-III risk grubu 50 erkek hasta çalışmaya dahil edildi. Monitörizasyon sonrası 500ml %0,9 sodyum klorür yüklemesini takiben oturur pozisyonda L3-4 spinöz aralığından subaraknoid aralığa girildi. Hastalar rastagele iki gruba ayrıldı. Grup I'deki hastalara perfüzyon pompası ile 180 saniye (2ml/dk) enjeksiyon hızında, Grup II'deki hastalara 15saniye (6ml/dk) enjeksiyon hızında 1,5 ml (7,5mg) oda ısısında %0,5 levobupivakain verildi. Grup II'deki hastalar, pozisyona bağlı fark oluşmaması için 180 saniye oturur pozisyonda tutuldu. Hastalar sensoriyal, motor blok, hemodinamik parametreler ve yan etki insidansı açısından incelendi. BULGULAR: Gruplar arasında demografik veriler, operasyon süresi, preoperatif ve postoperatif hemoglobin, hematokrit, sodyum değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Cerrahiye verme kriteri olan T10 blok zamanı, Grup I'de anlamlı şekilde kısa bulundu (p =0,000). Grup I'de duysal blok süresi, Grup II'ye göre anlamlı şekilde kısa bulundu (p=0,001). Gruplar arasında maksimum sensoriyal blok seviyeleri, maksimum sensoriyal blok oturma zamanları, sensoriyal blok regresyon zamanları açısından anlamlı fark bulunmadı. Grup I'de, Grup II'ye göre daha hızlı motor derlenme izlendi. Gruplar arasında hemodinamik değerler açısından (sistolik, diyastolik, ortalama arter basınçları, kalp hızı ve oksijen saturasyonları) fark tespit edilmedi. SONUÇ: En az T10 seviyesinde sensoriyal blok gerektiren cerrahilerde, düşük doz (1,5ml) ve yavaş enjeksiyon hızında verilen %0,5 levobupivakain ile yapılan spinal anestezinin; yeterli spinal analjezi, stabil bir hemodinami sağlayabildiğini, bloğun daha hızlı oturması ve daha hızlı kaybolması avantajı ile tercih edilebilecek basit ve etkin bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION-PURPOSE: Factors affecting the dispersion of the solution in the injection of local anesthetic into the subarachnoid space include characteristics of the CSF and the local anesthetic used, the technique used and the demographics of the patient, the dose and volume of the injected solution, the injection site and the direction of the needle during the injection. The effect of injection rate on maximum sensory level is not clear. Studies have conflicting results; some articles mention wide spread with rapid injection, while others mention wide spread with slow injection, or that there is no difference. In our study, we aimed to evaluate the effects of different rates of low-dose levobupivacaine injected into the subarachnoid space in terms of hemodynamics, motor, and sensory block in patients scheduled for transurethral resection of the prostate. MATERIALS and METHODS: After approval of the ethics committee, 50 male ASA I-III patients aged 40-48 years scheduled for transurethral prostate resection were included in the study. After monitoring followed by 500 ml 0.9% sodium chloride loading, the subarachnoid space was punctured from the L3-4 intervertebral space in the sitting position through the midline. The patients were randomly divided into two groups. The patients in Group I received 0.5% levobupivacaine at an injection rate of 180 seconds (2 ml/min) by the perfusion pump, while the patients in Group II received 1.5 ml (7.5 mg) 0.5% levobupivacaine at an injection rate of 15 seconds (6 ml/min) at room temperature. The patients in Group II were kept in a sitting position for 180 seconds to avoid any positional difference between groups. Sensory and motor block levels, hemodynamic parameters and the incidence of side effects were evaluated. RESULTS: There was no significant difference between the groups in terms of demographic data, operation time, preoperative and postoperative hemoglobin, hematocrit, and sodium values. Time to reach T10 sensory block level, which was the criteria for starting the surgery, was found to be significantly shorter in Group I (p = 0.000). Sensory block time in Group I was found to be significantly shorter than Group II (p = 0.001). There was no significant difference between the groups in terms of maximum sensory block levels, maximum sensory block sitting times, sensory block regression times. A faster motor recovery was observed in Group I compared to Group II. There was no difference between the groups in terms of hemodynamic values (systolic, diastolic, mean arterial pressures, heart rate and oxygen saturations). CONCLUSION: We can say that in surgeries requiring sensory block level of at least T10 level, spinal anesthesia with low dose (1.5 ml) 0.5% levobupivacaine given at slow injection rates can provide sufficient spinal analgesia and stable hemodynamics. It is a simple and effective method that can be preferred because of its faster settling and disappearing block times.