Epilepsi tanılı adolesan yaş grubu hastaların nöbet semiyolojisi, epileptik sendromları ve antiepileptik ilaç seçimlerinin güncel durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the current status of seizure semiology, epileptic syndromes and antiepileptic drug choices in adolescent age group patients with epilepsy
- Tez No: 644275
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, epilepsi, antiepileptik ilaç, nöbet, Adolescent, epilepsy, antiepileptic drug, seizure
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Epilepsi dünyadaki en yaygın kronik nörolojik hastalıktır. Çocukluk çağındaki epilepsi insidansı ise yetişkin nüfustaki insidansın iki katından fazladır. Adolesanlarda epilepsi sendromları önemli bir sağlık ve psikososyal yük oluşturur. Çalışmamızın amacı, adolesan dönemde tanı almış olan epilepsi olgularının klinik özelliklerini belirlemek, klinik seyrini ortaya koymak, tedaviye uyumunu ve yan etki profilini değerlendirmek, önceki yıllara göre antiepileptik tedavi seçiminin güncel dönemdeki durumunu ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2009 - 01.06.2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Nöroloji Kliniği'nde adolesan dönemde yeni tanı almış olgular 2017 ILAE epilepsi sınıflamasına göre yeniden değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen toplam 342 hastanın 181'i (%52,9) erkek, 161'i (%47,1) kızdı. Hastaların yaş ortalaması 18,6 ± 2,8 yıl, ortalama tanı yaşı 13,2 ± 1,8 yıl, ortalama takip süresi 3,2 ± 2,8 yıl ve ortalama tedavi süresi 3,0 ± 1,4 yıl olarak saptandı. Hastaların 38'inde (%11,1) birinci derece akrabalık ve 72'sinde (%21,1) ailede epilepsi öyküsü vardı. Hastaların epilepsi tipleri 157 hastada (%45,9) fokal epilepsi, 149 hastada (%43,6) jeneralize epilepsi, 34 hastada (%9,9) bilinmeyen epilepsi ve 2 hastada (%0,6) kombine tip olarak belirlendi. 40 hastada (%11,7) beyin MRG görüntülemesinde epilepsiye neden olduğu düşünülen anormal beyin MRG bulguları mevcuttu. Hastaların epileptik sendromları değerlendirildiğinde epileptik sendrom tanımlanan 127 hastanın 81'inde (%63,8) idiyopatik jeneralize epilepsiler (IJE), 45'inde (%35,4) kendini sınırlayan fokal epilepsiler ve 1'inde (%0,8) semptomatik epilepsi sendromu tanımlandı. Sonuç: Adolesan dönemde ortaya çıkan yeni başlangıçlı epilepsili gençlerin, zorlayıcı bu döneminde, özel ilgi gerektiren takipler gerekmektedir. Epilepsi gibi kronik bir hastalığın varlığı, bu popülasyonda ilave zorluklar ortaya çıkarabileceğinden, bu hasta grubuna özelleştirilmiş yaklaşımlarla takiplerinin sağlanması ve mevcut durumların anlamlı şekilde karşılaştırılması için sadece adolesan dönemi içeren multidisipliner ileri çalışmaların planlanmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Epilepsy is the most common chronic neurological disease in the world. The population of childhood epilepsy is more than twice the population in the adult population. Epilepsy syndromes in adolescents form an important health and psychosocial burden. The aim of our study is to determine the clinical characteristics of epilepsy patients diagnosed in the adolescent period, to reveal the clinical course, to evaluate the compliance of treatment and the side effect profile, and to reveal the current state of antiepileptic treatment selection compared to previous years. Materials and Methods: In our study, between 01.01.2009 - 01.06.2019, newly diagnosed epileptic patients in adolescent period were reevaluated according to ILAE 2017 epilepsy classification at Health Sciences University Ankara Dr. Sami Ulus Obstetrics, Health And Diseases Health Practice and Research Center Pediatric Neurology Clinic. Results: Of the 342 patients included in our study, 181 (52.9%) were male and 161 (47.1%) were female.The mean age of the patients was 18.6 ± 2.8 years, the average diagnostic age was 13.2 ± 1.8 years, the average follow-up period was 3.2 ± 2.8 years and the average treatment time was 3.0 ± 1.4 years.In 38 (11.1%) patients had first-degree kinship and 72 (21.1%) had a history of epilepsy in the family.The types of epilepsy of the patients were identified as focal epilepsy in 157 patients (45.9%), genericized epilepsy in 149 patients (43.6%), unknown epilepsy in 34 patients (9.9%) and a combined type in 2 patients (0.6%).In 40 patients (11.7%) there were abnormal brain MRI findings thought to cause epilepsy in brain MRI imaging.When epileptic syndromes were evaluated, 81 (63.8%) of the 127 patients identified as epileptic syndrome were identified as idiopathic genericized epilepsy (IJE), focal epilepsy that limited itself in 45 (35.4%) and symptomatic epilepsy syndrome in 1 (0.8%). Outcome: Young people with new onset epilepsy, which occurs during the adolescent period, need follow-ups that require special attention during this challenging period. Since the presence of a chronic disease such as epilepsy can present additional difficulties in this population, it is needed to plan multidisciplinary advanced studies involving only adolescent period to ensure that they follow up with customized approaches to this group and to meaningfully compare current situations.