Gebeliğin intrahepatik kolestazında serum calprotectin düzeyinin sağlıklı gebelerle karşılaştırılması
Comparison of serum calprotectin levels in intrahepatic cholestas of pregnancy with healthy pregnant women
- Tez No: 644292
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TURHAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı, Serum Calprotectin, Serum Safra Asitleri, Pregnancy Intrahepatic Cholestasis, Serum Calprotectin, Serum Bile Acids
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazında serum calprotectin düzeylerinin değerlendirilmesi ve kolestazlı gebelerdeki düzeylerinin sağlıklı gebeler ile karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kasım 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji ve Antenatal Poliklinik ve Kliniklerine başvuran ve ayaktan ya da yatarak takip edilen 20-40 yaş arasında 27-39 gebelik haftasında 45 intrahepatik kolestazı olan gebe ve 45 sağlıklı gebe, vücut kitle endeksleri benzer olacak şekilde 90 gebe dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm gönüllülere aydınlatılmış onam formu okutularak, onamları alınmıştır. Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde cilt lezyonu olmaksızın başka türlü açıklanamayan yaygın kaşıntısı olan, serum total safra asitleri >10 μmol/L, alanin ve aspartat aminotransferaz düzeyleri >40 U/L olan ve doğumdan sonra kendiliğinden düzelen klinik ve labarotuvar bulgularına sahip gebeler, gebeliğe bağlı kolestaz kabul edildi. Çoğul gebelikler, akut veya kronik karaciğer hastalığı, böbrek fonksiyon bozukluğu, kronik hipertansiyon, aşikâr diyabet gibi ek hastalığı olan gebeler, ayrıca preeklampsi, gestasyonel diyabet gibi obstetrik problemler gelişen ve doğum eyleminde olan veya membran rüptürü olan gebeler çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen gebelerin, en az 8 saatlik açlık sonrası kan örneği başvuru anında alınmıştır. Alınan kan örnekleri sarı kapaklı, vakumlu, plastik jelli biyokimya tüplerine konuldu. Biyokimya tüpüne alınan 10 ml'lik venoz kan 30 dakika içerisinde 3500 devirde 10 dakika santrifüj edilerek serum kısmı ayrıldı. Serum kısmı eppendorf tüpüne alınarak analiz edileceği güne kadar saklanma koşullarına uygun şekilde soğutucuda dondurularak – 80 C0 de saklandı. Toplanan serum örneklerinde serum Calprotectin düzeyi ticari kit ile saptandı. Araştırma verisi“SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 (SPSS Inc, Chicago, IL)”aracılığıyla bilgisayar ortamına yüklendi ve değerlendirildi. Bulgular: Araştırma kapsamında 45'i gebeliğin intahepatik kolestazı (GİK) tanılı, 45'i ise sağlıklı gebeler olmak üzere toplam 90 gebe incelendi. Araştırma kapsamında incelenen kolestaz tanılı gebelerle sağlıklı gebeler arasında AST, ALT, LDH, total bilirubin MPV ve RDW değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0.05). Sonuç: Sonuç olarak, calprotectin seviyesinin gebeliğin intrahepatik kolestazında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükselmesi diagnostik açıdan önemli bir parametre oluşturmaktadır. Ancak calprotectinin diagnostik bir marker olarak kullanılabilmesi için bu konuda daha fazla sayıda çalışma ve veriye ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim : Evaluation of serum calprotectin levels in intrahepatic cholestasis of pregnancy and comparison of levels in pregnant women with a diagnosis of cholestasis with healthy pregnant women. Materials and Methods: Our study was conducted between November 2019-May 2020 at Health Sciences University Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Women's Health Education and Research Hospital Perinatology and Antenatal Polyclinics and Clinics and between the ages of 20-40 who were followed up as outpatients or inpatients, 45 pregnant women with intrahepatic cholestasis at 27-39 weeks of gestation and 45 healthy pregnant women with similar body mass indexes 90 pregnant was included. Informed consent forms were read by all volunteers participating in the study and their consents were obtained. Pregnant women with widespread itching that cannot be explained otherwise without skin lesions in the second and third trimesters of pregnancy, serum total bile acids> 10 μmol/L, alanine and aspartate aminotransferase levels >40 U/L and spontaneously resolved after delivery with pregnancy-related cholestasis accepted. Pregnant women with additional diseases such as multiple pregnancies, acute or chronic liver disease, renal dysfunction, chronic hypertension, overt diabetes, and also pregnant women who developed obstetric problems such as preeclampsia, gestational diabetes and were in labor or had membrane rupture were not included in the study. The blood samples of the pregnant women included in the study were taken at the time of application after at least 8 hours of fasting. The blood samples taken were placed in yellow-capped, vacuum, plastic gel biochemistry tubes. 10 ml of venous blood taken into the biochemistry tube was centrifuged at 3500 rpm for 10 minutes within 30 minutes and the serum was separated. Serum samples were taken into the eppendorf tube and stored at -80 ° C until the day it was analyzed. Serum calprotectin levels were determined with commercial kit in collected serum samples. Research data were evaluated with SPSS. Results : Within the scope of the study, a total of 90 pregnant women, 45 of whom were diagnosed with intrahepatic cholestasis (GIK) of pregnancy, and 45 of whom were healthy pregnant women, were examined. A statistically significant difference was found between pregnant women with a diagnosis of cholestasis and healthy pregnant women in terms of AST, ALT, LDH, total bilirubin MPV, and RDW values (p 0.05). Conclusion : In conclusion, the statistically significant increase in calprotectin level in intrahepatic cholestasis of pregnancy constitutes an important diagnostic parameter. However, in order for calprotectin to be used as a diagnostic marker, more studies and data are needed on this subject.