Industrial applications of metamaterial based sensors
Metamalzeme tabanlı sensörlerin endüstriyel uygulamaları
- Tez No: 644347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKSOY, PROF. DR. EMİN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MTM, mikrodalga sensörler, endüstriyel sensörler, mikrodalga resonatörler, elektriksel etkileşim, manyetik etkileşim, dielektrik, MTM, microwave sensors, industrial sensors, microwave resonators, electrical coupling, magnetic coupling, dielectric
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Endüstride kullanılan sensör yapıları hassasiyet, doğruluk ve doğrusal davranış gibi önemli gereksinimleri ileri düzeyde karşılamalıdır. Bu sensörler yardımıyla seri imalat, düşük maliyetli ve kaliteli ürünler elde etmek oldukça mümkündür. Bu nedenle, mikrodalga konseptinde farklı uygulama alanları için metamalzeme (MTM) tabanlı sensör yapıları geliştirilmiştir. MTM'ler, rezonatör geometrileri nedeniyle güçlü elektriksel ve manyetik etkileşime sahiptir. MTM tabanlı sensör yapılarının algılama yetenekleri hem sayısal hem de deneysel olarak test edilmiştir. Sayısal aşamada, boyut ve eşdeğer devre parametreleri, elektrik alan ve yüzey akım dağılımları, empedans uyumu ve rezonans frekansı incelenerek sensor yapıları tasarlanmıştır. Deneysel aşamada sensör yapıları üretilmiş ve numunelerin elektriksel özellikleri ölçülmüştür. İletim/yansıma büyüklüğü ve rezonans frekansı değişimleri hem sayısal hem de deneysel olarak elde edilmiştir. Sonuçlar karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, çeşitli endüstriyel uygulamalar için 7 benzersiz sensör yapısı ve yapay sinir ağı (YSA) ile yeni bir yaklaşım önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the industry, the sensor structures must meet crucial requirements such as sensitivity, accuracy and linear response in advance level. With the help of these sensors, it is quite possible to obtain mass manufacturing, low cost and high quality products. Therefore, metamaterial (MTM) based sensor structures have been developed for different application areas in microwave concept. MTMs have strong electrical and magnetic coupling due to their resonator geometry. The sensing abilities of the MTM based sensor structures have been tested both numerically and experimentally. In numerical phase, the sensor structures have been designed by examining dimension and equivalent circuit parameters, electric field and surface current distributions, impedance matching and resonance frequency. In experimental phase, the sensor structures have been produced and the electrical characteristics of the samples have been measured. The transmission/reflection magnitude and resonance frequency variations have been obtained both numerically and the experimentally. The results have been compared and evaluated. Finally, 7 unique sensor structures and a novel approach with artificial neural network (ANN) have been proposed for various industrial applications.