Oyun sektöründe rasyonel oyun seçim kararına yönelik bilgi sistemi tasarımı
Information system design for rational game selection decision in game industry
  1. Tez No: 644370
  2. Yazar: SITKI CEM KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Sektörü, Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşik Proses, TOPSIS, Oyun Tüketimi, Digital game industry, Multi Criteri Decision Making, Analytical Hierarchy Process, TOPSIS, Game Consumption
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada oyun sektörüne yönelik tüketim yapan bir tüketicinin kararı için rasyonel süreçlerden oluşan optimum kararı verebilmesi için“Yönetim Bilişim Sistemleri'nin kullanım alanlarından ”Çok Kriterli Karar Verme“ tekniklerinin kullanımı ve bu rasyonel karar verme sürecini iyileştirilmesi işlenmiştir. Mevcut durumda bir oyun yazılımının karar aşamasındaki etkenleri ve çeşitli koşulların, kriterler bazında değerlendirilmesi ve kullanımını incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda iki farklı tekniğin bu alan üstünde çalışması ve daha ileri seviyede karar sürecinin iyileştirilebileceği öngörülmüştür. Çalışmanın yapılabilmesi için ilk önce tüketicinin karar verici olarak ürün çeşitlerini sınırlandırması ve belli kriterlerin ağırlık değerlerine göre işleme tabi tutması gerekmektedir. Kriter ağırlıklarının rasyonel çerçevede belirlenmesini ”Analitik Hiyerarşik Proses“ ve ”TOPSIS" teknikleri ile milyonlarca dolarlık bu sektörün içerisinde ki tüketici karar gücünü sağlamlaştırmıştır. İlgili bütün tekniklerin uygulanması için ayrı karar matrisleri oluşturulmuş ve işlemler geliştirilmiştir. Çalışmanın sonuncunda ise, sistemin geliştirilmeye ihtiyacı olduğu fakat bu hali ile realist, gerçeğe yakın mantıksal bir sonuç alınmış, genel tüketici bakışı ve profili değerinde örtüşme saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to use“Multiple Criteria Decision Making”techniques, which are among the areas of use of“Management Information Systems”and to improve this rational decision making, in order to make the optimum decision consisting of rational processes for the decision of a consumer who consumes for the game industry. Currently, the factors in the decision-making phase of a product and the evaluation and consumption of various conditions on the basis of criteria have been examined. As a result of the analyzes, it is foreseen that two different techniques will work on this field and the further process can be improved. In order for the study to be conducted, the consumer must first limit the product range as a decision maker and process certain criteria according to the weight values. With the“Analytical Hierarchical Process”and“TOPSIS”techniques, the determination of the criterion weights in a rational framework has strengthened the consumer decision power in these millions of dollars of industry. It has been developed with separate matrices and processing for the implementation of all related techniques. At the end of the study, the system needs to be developed, but with this state, a realistic, lifelike logical result has been obtained, and it has overlapped the overall consumer outlook and profile value.