Photography in digital environment: Changing visual concepts in the photographic system and its impacts on photojornalism
Dijital ortamda fotoğrafçılık: Fotografik sistemde değişen görsel kavramlar ve basın fotoğrafçılığı üzerindeki etkileri
- Tez No: 64439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN DERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotografik Görüntü, Dijital Görüntüleme, Basın Fotoğrafçılığı iv, Photographic Image, Digital Imaging, Photojournalism m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET DİJİTAL ORTAMDA FOTO?RAFÇILIK: FOTOGRAFİK SİSTEMDE DE?İŞEN GÖRSEL KAVRAMLAR VE BASIN FOTO?RAFÇILI?I ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Mehmet Serhat Günaydın Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. İhsan Derman Mayıs, 1997 Bu çalışmanın amacı, dijital görüntüleme tekniklerinin yaygın kullanımının sonucu, fotografik sistemin görsel kavramlarındaki değişimleri ve bu değişimlerin basın fotoğrafçılığı üzerindeki etkilerini tartışmaktır. Bu bağlamda, mutlak gerçekliğin yenidensunumu olarak kabul gören fotografik görüntünün doğruluk değerindeki dönüşüm, tarihsel bir çerçeve kapsamında, fotoğrafın icadının ilk günlerinden dijital görüntüleme tekniklerinin ortaya çıkışma uzanan örneklerle çözümlenmektedir. Son olarak, yeni dijital teknolojilerden iyi yönde olduğu kadar kötü yönde de etkilenen basın fotoğrafçılığı üzerine bir araştırma sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHOTOGRAPHY IN DIGITAL ENVIRONMENT: CHANGING VISUAL CONCEPTS IN THE PHOTOGRAPHIC SYSTEM AND ITS IMPACTS ON PHOTOJOURNALISM Mehmet Serhat Günaydın M. F. A. in Graphical Arts Supervisor: Assist. Prof. Dr. İhsan Derman May, 1997 The aim of this study is to discuss the changes in visual concepts of the photographic system, due to the widespread use of digital imaging technologies and the impacts of these changes on photojournalism. In this context, the transformation in the truth value of the photographic image, considered as representation of absolute reality, is analysed throughout a historical framework, with examples from the early days of the invention of photography going to the emergence of new digital imaging technologies. Lastly, a research on photojournalism, affected positively as well as negatively by the new digital technologies, is presented.