The Effects of short-term crowding on personal space: A case study on an automatic teller machine
Kısa süreli kalabalığın kişisel alana etkileri: Bankamatik üzerine bir çalışma
- Tez No: 64440
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZAN ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Alan, Kalabalıklık, Bankamatik, Kişisel Alan İstilası, Yoğunluk. iv, Personal Space, Crowding, Automatic Teller Machine (ATM), Personal Space Intrusion, Density. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET KISA SÜRELİ KALABALIKLI?IN KİŞİSEL ALANA ETKİLERİ: BANKAMATİK ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Naz Kaya İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Feyzan Erkip Haziran 1997 Bu tezin amacı, kısa süreli kalabalıklığın kişisel alan üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Bunun için Ankara'da bankamatik kullanıcılarını kapsayan bir araştırma yapılmıştır. Önce, kişisel alan ve kalabalıklıkla ilgili kavramlar ve tanımlar belirtilmiştir. Kalabalıklığın kişisel alana etkileri ise, kişisel alan istilası, insanların davranışları ile gösterdikleri tepkiler ve mahremiyetin azalması başlıkları altında tartışılmıştır. Bankamatikte işlem yapanların kişisel özelliklerine göre, mahremiyet ihtiyaçları farklılık göstermiştir. Bu özellikler arasında cinsiyet farklılıkları önemli bir unsur olarak sayılabilir. Bu çalışmada, yoğunluğun, kuyrukta bekleyen kişiler arasındaki uzaklıklar üzerindeki etkilerini araştırmak için, düşük ve yüksek olmak üzere iki tip yoğunluk durumu göz önünde tutulmuştur. Bu amaçla, bankamatik kullanıcıları gözlemlenmiş ve onlarla kısa görüşmeler yapılmıştır. Sonuçta, mekan özellikleri ve kullanıcı beklentileri arasındaki uyumsuzluklar hakkında ipuçları elde edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına ve literatür taramasına dayanarak, iç mekanlardaki bankamatik alanları için uygun tasarım çözümleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SHORT-TERM CROWDING ON PERSONAL SPACE: A CASE STUDY ON AN AUTOMATIC TELLER MACHINE Naz Kaya M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Feyzan Erkip June, 1997 The aim of this study is to put forth the effects of short- term crowding on personal space. The analysis is planned to be carried out by means of a research on Automatic Teller Machine (ATM) users in Ankara. Initially, the conceptions and definitions of personal space and crowding are defined. The influences of crowding on personal space are discussed under the headings of personal space intrusion, withdrawal behaviors, and privacy reduction. The activity, withdrawing money from an ATM requires certain privacy needs which may vary with personal characteristics of the individuals. Among these, sex differences are considered as an important factor. In order to search for the effects of high density on interpersonal distance, two levels of density, low and high, are considered. The survey is carried out through observation and short interviews with the users in both density conditions. Finally, the clues about mismatches between space characteristics and user expectations are obtained through this study. Based on the findings of this survey as well as the literature review, appropriate design solutions for an indoor ATM hall are developed.