Azerbaycan'da azınlık hakları
The minority rights in Azerbaijan
  1. Tez No: 644545
  2. Yazar: LAMAN BALIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZKAN DUVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık, Azınlık Hakları, Kimlik, Azerbaycan, Minority, Minority Rights, Identity, Azerbaijan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde ve Batı ile Doğu arasındaki kavşaklarda yer alan Azerbaycan, jeopolitik açıdan önemli bir stratejik konuma sahiptir. Tarihin farklı zamanlarında Azerbaycan'ın bugünkü bölgesi, mevcut kültürel, dinsel ve dilsel kimliğinin şekillenmesine katkıda bulunan çeşitli etnik grupların vatanı olmaktan ziyade çeşitli imparatorlukların da bir parçası olmuştur. Azerbaycan halkı, nüfusun %91,6'sını oluşturan Azerbaycan Türkünden ve diğer etnik gruplardan (Lezgi, Rus, Talış, Avar, Kürt, Yahudi, Udin vb.) oluşmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyetinin Anayasası, etnik kökene, dine, dile veya diğer ayrımlara bakmaksızın insan hakları ve özgürlüklerine saygıyı garanti etmektedir. Dolayısıyla, diğer milletlere ve etnik gruplara hoşgörü, Azerbaycan halkının temel değeridir.“Azerbaycan'da Azınlık Hakları”konulu bu tez çalışmasının temel amacı, azınlık haklarının niteliğini belirlemek ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yaşayan azınlıklara tanınan haklara değinmektir. Bu amaçla öncelikle azınlık kavramının içeriği belirlenmiş, sonra ise uluslarararası alanda azınlıkların korunmasına ilişkin sözleşmeler incelenmiştir. Ancak sözkonusu inceleme, kavramın birçok sorunları da beraberinde taşıdığını gösterecektir. Öyle ki uluslararası hukukta genel kabul görmüş bir azınlık tanımı dahi bulunmamaktadır. Daha sonra, Azerbaycanda yaşayan dini, ırki azınlıklara sağlanan hukuki güvenceler, insan haklarının korunması çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan, located in the Caucasus region of Eurasia and at the intersections between West and East, has an important geopolitical strategic position. Throughout the history, Azerbaijan's current territory was part of various empires rather than being homeland of various ethnic groups that have contributed to the shaping of its cultural, religious and linguistic identity. The Azerbaijani people consist of Azerbaijani Turks which makes up 91.6% of the population and other ethnic groups (Lezgi, Russian, Talish, Avar, Kurdish, Jewish, Udin, etc.). The Constitution of the Republic of Azerbaijan guarantees respect for human rights and freedoms, regardless of ethnic origin, religion, language or other distinctions. Consequently, tolerance to other nations and ethnic groups is the fundamental value of the Azerbaijani people. The aim of the study,“Minority Rights in Azerbaijan”, is to determine the feature of the minority rights, and to address the rights granted to minorities living in the Republic of Azerbaijan. For this purpose, the content of the concept of minority has been determined and then the conventions regarding the protection of minorities in the international arena have been examined. Thus, the research will clarify many problems in the concept. In fact, there is not even a generally accepted definition of minority in international law. Furthermore, the legal securities provided to religious and racial minorities living in Azerbaijan are examined within the framework of protection of human rights.