İslami açıdan manevi rehberlik ve manevi rehberin özellikleri
- Tez No: 644580
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Spiritual guidance, spiritual consultant, islamic spiritual guidance, spiritual guidance in West, misticism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Din, insanın sürekli ilişki içinde olduğu bir kurumdur. Din, insanın doğumundan ölümüne kadar yaşamın içinde olagelmiş, insan ruhunu etkilemiş, onu yönlendirmiş, iyiliğe teşvik etmiş, duygularını tanzim ve takviye etmiştir. Bu nedenle manevi rehberlik alanının temelinde“inanma”özelliği vardır. Bu nedenle“manevi rehberlik”hizmeti, toplumun manevi değerlere ihtiyaç duyan kesimlere bu anlamda hizmet götürmek ve onların rahatlamalarına katkı sağlamak amacıyla destek ve isteklendirme sağlamayı amaçlar. Manevi rehberlik, insanın manevi yıpranma sırasında manen desteğe ihtiyaç duyduğu anlarda devreye girer. İslami manevi rehberlik Allahın Rahmeti ve sevgisi üzerine inşa edilir. İslam geleneğinde dini danışmanlık yeni bir alan değildir. Bu alanın başlangıcı Hz. Peygamber dönemine kadar gitmektedir. Hz Peygamberin tebliğinde kullandığı dil, eğitim yöntemi, insani (beşeri) ilişkileri dini danışmanlık modeli olarak incelenmelidir. Günümüz dini danışmanları peygamberimizin yukarıda belirttiğimiz özelliklerinden yola çıkarak Müslümanın hayatındaki yerini araştırarak Kur'an ve sünnetten örnekler vererek açıklamalıdırlar. islami manevi rehberlik görevini üstlenecek kişilerin bu ihtiyaçlara cevap verecek zihinsel donanıma sahip olmaları gerekmektedir. Sahip olunan özellikler danışanın da ihtiyaçları dikkate alınarak temel ve özel nitelikler şeklinde tasnif edilmelidir. Teorik araştırma ve incelemelere dayanan bu çalışmamızın birinci bölümünde manevi rehberliğin tanımı, amacı, ilke yöntem ve teknikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise İslami açıdan manevi rehberliğin teolojik arka planı, alan uygulamaları ve çeşitleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde de İslami manevi rehberin temel özelliklerine değinilmiş ve Hz.Peygamber ve sahabenin hayatından örnekler verilmiştir. Yine dördüncü bölümde tasavvuf geleneğinde manevi rehberlik anlayışı ile ilgili konular işlenmiştir. Bu çalışmada türkçe, almanca ve diğer dillerden oluşan bilimsel kaynak ve veriler taranıp incellenmiştir. Çalışmamız ayrıca İslami manevi rehberlik hizmet türündeki uygulama örneklerini de içermektedir. Yapılan örneklemeler farklı coğrafik ve kütürel zemindeki çabalar açısından da önemlidir. İslami manevi rehberlik bir anlamda bu alana (genel manevi rehberlik alanına) yeni bakış açısı kazandırma çabasıdır. Anahtar kelimeler; Manevi rehberlik, manevi rehber, İslami manevi rehberlik, tasavvuf örneği
Özet (Çeviri)
Religion is a institution that human being has always been in relationship with. From the birth to death, religion is part of the human being's life. İt has been affecting the spirit of human being, has been guiding him and making him do favor. For these reasons ''belief'' is the basis of spiritual guidance. Spiritual guidance is for those who need moral values and for making them relieve. Basis of islamic spiritual guidance is the love and grace of God/Allah. Spiritual guidance is not new for islamic traditions. İt has been started from the every early time of prophet of İslam, Mohammed. The language, methods of education and relationship with others which Mohammed mentioned in his annoucement should be examined as method of spiritual guidance. Current spiritual consultants, using characteristics that we mentioned above, should explain the place of Muslims in life via examining and giving examples from Kur'an and life of Mohammed. Those who will serve as spiritual consultant should be educated well enough to answer requirements. Basis and specific characteristics of spiritual consultant should be determined by paying regard to the needs of those who desire spiritual guidance. Fort the first part of this article we teoretically gave the definition, perposes and methods of spiritual guidance. In the second part teoreticall background of islamic spiritual guidance and its implementations were discussed. In the third part basic characteristics of islamic spiritual guidance and examples of life of the companions of prophet Mohammed were given. In the fourth part, topics of islamic misticism that related to spiritual guidance were examined. Fort his article academic resources written in german, in turkish and in some other languages have been examined. And this article also gives examples of implementations of islamic spiritual guidance. These examples are important for different cultural and geografic basises. İslamic spiritual guidance brings a different perspective to the area of spiritual guidance.