Şema terapi modelinde yürütülen psikoterapi süreçleri: Terapistlerin sağlıklı yetişkin modlarını güçlendirme deneyimlerine ilişkin bir inceleme
Psychotherapy processes in schema therapy model: An investigation on therapists' experience of strengthening healthy adult modes
- Tez No: 644579
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SOYGÜT PEKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Nitel Analiz, Psikoterapi Süreç Araştırmaları, Şema Terapi, Sağlıklı Yetişkin Modu, Psikoterapistin şema‐mod döngüleri, Interpretative Phenomenological Analysis, Qualitative Analysis, Psychotherapy Process Research, Schema Therapy, Health Adult Mode, Schema‐Mode cycles of psychotherapist
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışmasının amacı şema terapistlerinin sağlıklı yetişkin modlarına ilişkin deneyimlerini derinlemesine anlamaktır. Bu amaçla, şema terapistlerinin sağlıklı yetişkin modunu nasıl anlamlandırdıklarını, nasıl geliştirdiklerini, kişisel ve mesleki hayatlarındaki yansımaları ile anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, şema terapi eğitimini ve süpervizyonunu tamamlamış altı kadın klinik psikolog ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile incelenmiştir. Analizlere göre 4 üst tema ve 8 alt tema elde edilmiştir. Bu temalar; Terapistin Heybesindekiler: Terapi Odasındaki Yaşantılar (bu tema iki alt temayı içermektedir: Yetersizliğin Pençesinde, Sınır Aşımı: Zorlanılan Danışanlar), Büyüme Sürecinde Terapist (bu tema iki alt temayı içermektedir: Süpervizyon Yaşantıları, Danışan Koltuğunda Terapist), Terapistin Dönüşümü: Heybeye Eklenenler (bu tema üç alt temayı içermektedir: Kırılgan Çocuğun Elinden Tutmak, Farklı Yollardan Gitmek: İlişkilerdeki Değişim, İki Çocuktan İki Yetişkine: Terapi ilişkisinde Değişim) ve Terapistlerden, Terapistlere Mesajlar (Terapistin İç Dünyasına Destek)'dır. Terapistler için seans odasındaki yaşantılarının, bireysel ve grup süpervizyonunun katkıları, kendi terapi süreçleri önemli bir gelişim yolu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu sürecin yansımaları ve değişimleri terapistlerin mesleki ve kişisel yaşamlarında da görülebilmektedir. Tüm bu bulgular konuya ilişkin bakış açısı sunarak, terapistlerin kişisel hayatlarına, eğitimlerine ve süpervizyon süreçlerine yönelik katkıları ile ele alınarak mevcut alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to investigate how schema therapists experience healthy adult modes. For this purpose, it has been tried to be comprehended how schema therapists make sense of healthy adult mode, how they develop it, and its reflections in their personal and professional lives. Accordingly, semi‐structured interviews were conducted with six female clinical psychologists who completed schema therapy training and supervision. These interviews were analyzed by the Interpretive Phenomenological Analysis method. As a result of the analysis, 4 superordinate themes and 8 sub‐themes were obtained. The superordinate themes are; Millstones Around the Therapist's Neck: Experiences in The Therapy Room (this theme includes two sub‐themes: In the Grip of Insufficiency, Transcendence: Challenging Clients), Therapist in the Growth Process (this theme includes two sub‐ themes: Supervision Experiences, Therapist in the Client's Seat), Therapist's Transformation: Those Added to the Saddle (The theme includes three sub‐themes: Grasping a Vulnerable Child ‐ Continuing with a Healthy Adult, Going in Different Ways: Change in Relationships, From Two Children to Two Adults: Seeing the Client's Vulnerable Child Mode) and Messages from Therapists to Therapists (Support for the Therapist's Vulnerable Child Mode). In line with the findings, therapists' experiences in the session room, individual and group supervision processes, and their personal therapy can be seen as important sources for the development and continuity of the healthy adult mode. All these findings are presented with a viewpoint on the subject, with the contributions of therapists to their personal lives and their training and supervision processes. Findings were discussed within the framework of the literature.