Türkiye'de çocuk evleri ile ilgili araştırmalara bir bakış: Sistematik bir derleme çalışması
A view of studies related to kindergartens in Turkey; a systematic collection study
  1. Tez No: 644607
  2. Yazar: FİLİZ SULAMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHNAZ CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Korunmaya Muhtaç Çocuklar, Çocuk Evleri, Sistematik Derleme, Children in Need of Protection, Children's Houses, Systematic Review
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çocukların gelişimleri bakımından onların ailelerinin yanlarında yaşamlarını sürdürmeleri en sağlıklısıdır. Fakat farklı sebeplerden dolayı bunun mümkün olmadığı durumlarda çocukların korunma ihtiyacı ortaya çıkmakta ve yaşamlarını devlet korunmasında devam ettirmektedirler. Kurum bakımı devlet koruması bakım modellerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurum bakımında 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulmasıyla birlikte modern bakım hizmetleri olan çocuk evleri, çocuk evleri sitesi modelleri yaygınlaşmıştır. Bu konuda Türkiye'de sınırlı sayıda tez çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmaların odak noktalarının belirlenmesi ve araştırmaya gereksinim duyulan konuların belirlenmesi önemlidir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Türkiye'de çocuk evleri ile ilgili 2013-2020 yılları arası Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tez merkezi veri tabanında yapılmış lisansüstü tezleri düzeylerine, konularına, yöntemlerine, desenlerine, çalışma gruplarına, sonuç ve önerilerine göre analiz etmektir. Araştırmada sistematik derleme kullanılmıştır. Araştırmada çocuk evleri ile ilgili yapılmış 37 adet tez incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda yüksek lisans düzeyinde yapılan çalışmaların doktora çalışmalarına göre fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmaların konularına bakıldığında gelişim konularında diğer konulara oranla daha çok çalışıldığı belirlenmiştir. Tezlerde yöntem olarak nicel yöntem daha çok kullanılmıştır. Çalışmalar çoğunlukla betimsel desen kullanılarak yapılmıştır. Çalışmalarda çocukların en çok çalışılan örneklem grubunu oluşturduğu görülmüştür. Çalışmalarda daha çok gelişim ve çocuk evleri personeline yönelik sonuçlar vurgulanırken, en çok eğitim konusunda öneri sunulmuştur. Sonuç olarak, sistematik derlemeye göre yapılandırılan bu çalışma, 'Çocuk Evleri' ile ilgili yapılacak çalışmalara katkı sağlamaya ve yön vermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
In terms of children's development, it is the healthiest way for them to live with their families. However, in cases where this is not possible for different reasons, the need for protection of children occurs and they continue their lives under the protection of government. Institutional care emerges as one of the government protection models. In institutional care, with the establishment of the Ministry of Family and Social Policies in 2011, modern care services such as kindergartens (kids houses) and kindergartens (kids houses) sites have become widespread. In Turkey there is limited number of thesis about this subject. It is important to determine the focal points of these studies and to determine the subjects that require research. The aim of the study is to analyze the theses existed in central databases of Higher Education Institution about kids houses studied in Turkey between 2013-2020,of their levels, patterns, subjects, working groups, results and proposals. Systematic review was used in the study. In the research, 37 theses about kids' houses were examined. As the result of that research, it has been revealed that the studies at master's level are more than the doctoral studies. Considering the subjects of studies, it was determined that there was more work on development issues than other subjects. The quantitative method was used more as a method in theses. Studies were mostly done using descriptive designs. In the theses, it has been observed that children were the most studies as a sample group. While the studies emphasized the results on developmet and staff, suggestions were mostly given on education. As a result, this research, structured according to a systematic collection, tried to contribute and guide the studies to be carried out on“Kids Houses”.