İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı BEL_YZ_K0355 nolu şiir mecmuasının (1A-40B varak) transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
Istanbul Metropolitan Municipality Ataturk Library BEL_YZ_K0355 poetry challenge (1A-40B) transcribed text and classification MESTAP
  1. Tez No: 644680
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARMAĞAN ZÖHRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir Mecmuası, MESTAP, Divan, Classical Turkish Literature, Journal, Poetry Magazine, MESTAP, Divan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Şiir ya da metinlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, bir veya birden fazla yazarın kaleme aldığı mecmualar, içerdikleri zengin malzemelerle Klasik Türk edebiyatının yanı sıra tarih, coğrafya, din, tıp, astronomi gibi birçok alana kaynaklık etmektedir. Birer antoloji niteliğindeki mecmualar, klasik kaynaklar arasında önemli bir yere sahiptir. Mecmualar, yazıldıkları dönemi ve kültürünü yansıtması, başlıca kaynaklarda yer almayan şairleri ve şiirlerini barındırması, buna ek olarak kimi şairlerin divanlarında bulunmayan şiirlerine rastlanılması gibi pek çok alanda araştırmacılara katkıda bulunmaktadır. Bizler de bu eserlerden faydalanarak bir nebze olsun edebiyatımıza katkıda bulunabilmek amacıyla tezimizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K0355 nolu mecmuayı tanıtmaya ve incelemeye çalıştık. Çalışmamızda öncellikle mecmuanın ne olduğuna, şiir mecmualarının tasnifine ve edebiyat tarihi açısından önemine değinilmiştir. Daha sonra metin transkribe edilmiş, metinde yer alan şiirlerin vezinleri, kafiye ve redifleri tespit edilmiş ve tabloda gösterilmiştir. Başlangıcında verilen bilgilerden haraketle 19. yüzyılda yazıldığını düşündüğümüz mecmuada yer alan şairler ve ait oldukları yüzyıllar tablo halinde gösterilmiştir. Tablolar hazırlanırken Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) dikkate alınmıştır. Arapça ve Farsça şiirler tespit edilmiş metin içerisinde varak numaralarına uygun olarak fotoğraf şeklinde gösterilmiş, ayrıca tabloda Arapça veya Farsça oldukları belirtilmiştir. Son olarak metin trankripsiyonlu olarak verilmiş ve mecmuada şiirleri tespit edilen ve elimizde divanları bulunan şairlerin şiirleri ile karşılaştırılma yapılarak farklı yazıldığını tespit ettiğimiz kelimeler dipnotlarla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magazines/Journals created by the combination of poems ortexts, written by one ormoreauthors, arethesource of many fields such as history, geography, religion, medicine, astronomy as well as Classical Turkish literature with the richmaterials they contain. Magazines/Journals, which are anthologies, have an important place among classical sources. Magazines contri but etoresearchers in manyareassuch as reflecting the periodand culture in which they were written, containing poets and poems thatare not included in the main sources, and in addition to finding poems of some poets thatare not found in their divans. Wealso tried toin troduce and examine the magazine numbered Bel_Yz_K0355 of Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library in our thesis in order to contri but etoour literature by benefiting from these works. Inour study, first of all, what the magazine is, the classification of the poetry journals and itsimportance in terms of the history of literature are mentioned. Later, the text was transcribed, therhymes, rhymesandredifs of the poems in the text were determined and shown in the table. Based on the information given at the beginning, the poets in the magazine that we think were written in the 19th century and the centuries they belong to are shown in a table. While preparing the tables, the Systematic Classification of Magazines Project (MESTAP) wastakenin to consideration. Arabicand Persian poems were identified in the text, shown in the form of photographs in accor dance with the leaf numbers, and it wasalso stated that they were Arabicor Persian in the table. Finally, the text was given in transcription and the words that we determined to be written differently by comparing with the poems of the poets whose poems were determined in the magazine and who have divans in our hands are shown with footnotes.