Mewlîd û Eqîde yê Mela Muhemmedê Muradanî
Mela Muhemmedê Muradanî'nin Mevlîd û Eqîde adlı eseri
  1. Tez No: 644704
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDRETTİN BASUĞUY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zazaca Edebiyatı, Zazaca Mevlid, Zazaca Akîde, Mela Muhemmedê Muradanî, Zaza Edebiyat, Zazaki Mawlid, Zazaki Aqîdah
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Zazaca
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Mela Muhemmedê Muradani'nin 1990 yılında telif ettiği Mewlîd û Eqîde adlı eserlerini tahlil ve transkribe etmek amacıyla hazırlanmıştır. Eserler 64 sayfadan oluşmaktadır. Mesnevi tarzında yazılan Mewlîd yedi bölümden meydana gelmiştir. Nesir şeklinde yazılan Eqîde ise imanın ve islamın şartlarını ihtiva etmektedir. Müellifin Zazaca kaleme aldığı bu eserler öncelikle tahlil edilmiş, daha sonra orijinal metinler eşliğinde transkribe edilmiştir. Giriş bölümünde Zazaca yazılmış Mevlid ve Akaid'lerin tarihi hakkında bilgi verildikten sonra Mela Muhemmedê Muradani'nin hayatı ve çalışmaları ele alınmıştır. Mewlîd ve Eqîde'nin tahlil edildiği birinci bölümde metinler şeklî özellikleri bağlamında incelenmiş, metinlerdeki edebi sanatlar tesbit edilmiş, eserlerin dili ve üslubu irdelenmiştir. İkinci bölümde ise Mewlîd ve Eqîde metinleri Arap harfleriyle yazılmış olan aslı eşliğinde transkribe edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to analyze and transcribe the works of Mela Muhemmedê Muradanî named Mawlîd and Aqîde written in 1990. The works consist of 64 pages. Mewlîd, written in the mathnawî style, consists of seven parts. Eqîde, written in the form of prose, contains the conditions of faith and Islam. These works, written by the author in Zazaki were first analyzed and then transcribed with the original texts. In the introduction part, after giving information about the history of Mawlid and Aqaid written in Zazaki, the life and works of Mela Muhemmedê Muradanî are discussed. In the first part, where Mawlid and Aqîde are analyzed, the texts were examined in the context of their formal features, literary arts in the texts were determined, and the language and style of the works were examined. In the second part, the texts of Mawlîd and Aqîde were transcribed with the alphabet in which they were written.