Nurettin Şazi Kösemihal'in hayatı, eserleri ve sosyolojik görüşleri üzerine bir inceleme
An analysis on Nurettin Şazi Kösemihal' life, works and sociological views
- Tez No: 644816
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Şazi Kösemihal, Somut Toplum, Çoğulcu Yöntem, Gurvitch, Moreno, Türk Sosyolojisi, Nurettin Şazi Kösemihal, Concrete Society, Pluralistic Method, Gurvitch, Moreno, Turkish Sociology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tezin amacı, Türk sosyolojinin önemli sosyologlarından Nurettin Şazi Kösemihal'in sosyolojik görüşlerini incelemek, analiz etmek ve Kösemihal'in Türk sosyolojisine katkılarını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öncelikle Kösemihal'in düşünce dünyasına etkisi bağlamında onun biyografik yazınına yer verdik. Daha sonra Kösemihal'in sosyolojik görüşlerinin oluşumuna etkin eden G. Gurvitch ve P.L.Moreno'nun sosyal bilim anlayışlarını ele aldık. Çalışmanın ilerleyen kısımlarında Kösemihal'in somut toplum kavramsallaştırması ve çoğulcu yöntem anlayışı ile Gurvitch ve Moreno'nun sosyolojik yaklaşımları arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Daha sonra Kösemihal'in Durkheim sosyolojisi üzerine olan eleştirilerine ve sosyolojinin bazı alt alanları ile ilgili çalışmalarına yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Kösemihal'in Türk sosyolojisine katkıları bağlamında onun eserlerine yer verilmiştir. Yine aynı bölümde Kösemihal'in metodolojik eğilimleri göz önünde bulundurularak onun Türk sosyoloji tarihi içerisindeki yerine dair bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine and analyze the sociological views of Nurettin Şazi Kösemihal, one of the important sociologist of Turkish sociology, and to reveal Kösemihal's contributions to Turkish sociology. İn this direction, we first included his biographical literatüre in the contex of Kösemihal's impact on the world of thought. Then, we discussed the social science understandig of G. Gurvitch and P.L Moreno, who influenced the formation of Kösemihal's sociological views. İn the following parts of the study, the relationship between Kösemihal's concrete society conceptualization and pluralist method understanding and the sociological approaches of Gurvitch and Moreno were analyzed. Later, Kösemihal's criticisms on Durkheim sociology and his studies on some sub-fields of sociology were included. İn the last part of study, Kösemihal's works are included in the context of his contributions to Turkish sociology. Again in the same section, an evaluation of Kösemihal's place in the history of Turkish sociology has been made by considering the methodological tendencies.