Investigation of the relationship between mindful eating behaviour and anthropometric measurements of individuals applying to a nutrition and diet policlinic of A private hospital in İstanbul
İstanbul'da özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran bireylerin yeme farkındalığı davranışı ile antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 644940
  2. Yazar: ELİF BOZYEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Yeme Farkındalığı, Antropometrik Ölçüm, Obezite, Açlık, Nutrition, Mindful Eating, Anthropometric Measurement, Obesity, Hunger
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son dönemlerde sağlıklı yeme davranışının kazanılmasında yeme farkındalığının geliştirilmesinin önemi vurgulanmakta ve obezite tedavisinde bir müdahale tekniği olarak kullanılmasındaki başarısı konuşulmaktadır. Obezite artarak devam etmekte olan bir sağlık sorunudur ve birçok kronik hastalığı da beraberinde getirmektedir. Yeme davranışı ile ağırlık artışı ve obezite ilişkisi uzun süredir bilinmektedir. Obezite tedavisinde kullanılan kalori kısıtlaması uzun süreli tedavilerde sürdürülebilir olamamaktadır. Klasik stratejilerin uzun vadeli ve sürdürülebilir kilo kaybı elde edilmesinde çoğu zaman etkisiz olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenlerle kalori kısıtlayıcı uygulamalara ek olarak farklı müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yeme farkındalığı, beslenmeyle ilişkili duyguların ve alışkanlıkların yargılanmadan farkına varılmasını sağladığından obezite tedavisinde kalıcı çözüm sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada, yeme farkındalığı davranışı ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipte ve kesitsel desende planlanarak uygulanan bu araştırma İstanbul Avrupa yakasında özel bir hastanenin Beslenme ve Diyet polikliniğine başvuran 18 yaş üzeri bireylerde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Eylül 2019 - Mayıs 2020 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada bireylerin sosyo-demografik özellikleri ile antropometrik bilgilerini içeren (yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, bel/kalça oranı, gelir durumu v.b.) anket formu ve yeme farkındalıklarını ölçmek için Yeme Farkındalığı Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodlar (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) kullanıldı. Bu araştırma için İstanbul Anadolu yakasında özel bir vakıf hastanesinin klinik araştırmalar etik kurulundan etik kurul onayı alınmıştır. Araştırma %81,5'i kadın, %18,5'i erkek 200 birey üzerinde yürütülmüştür. Olguların yaşları 18 ile 68 arasında değişmekte olup, ortalama 30,52±10,01 yıldır. Yeme Farkındalığı Ölçeği toplam puanları ortalama 3,19±0,52'dir; olguların %66,0'sının puanı 3 ve üzerindedir. Çalışmadan elde edilen verilere göre kadınlarda vücut ağırlığı ile toplam yeme farkındalığı puanı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken (p0,05). Kadınlarda BKİ ölçümleri ile toplam puanlar arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p0,05). Kadınlarda bel çevresi ve kalça çevresi ölçümleri ile toplam puanlar arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken (p0,05). Kadın ve erkeklerde bel-kalça oranları ile toplam puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Obezite tedavisinde kalori kısıtlamasına ek olarak yeme farkındalığı davranışı geliştirmenin vücut ağırlığında azalma sağlayabileceği görülmektedir. Bu nedenle diyet tedavilerine yeme farkındalığı uygulamasının dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, the importance of developing mindful eating in gaining healthy eating behavior is emphasized and its success in using it as an intervention technique in the treatment of obesity is discussed. Obesity is an ongoing health problem and brings with it many chronic diseases. The relationship between eating behavior and weight gain and obesity has been known for a long time. The calorie restriction used in obesity treatment cannot be sustainable in long-term treatments. Classical strategies have often been proven ineffective in achieving long-term and sustainable weight loss. For these reasons, different interventions are needed in addition to calorie restrictive applications. It is thought that it can provide a permanent solution in the treatment of obesity since mindful eating provides mindfulness of nutritional feelings and habits without being judged. In this study, it is aimed to evaluate the relationship between mindful eating behavior and anthropometric measurements. This research, which was planned and applied in a descriptive and cross-sectional pattern, was conducted in individuals over the age of 18 who applied to the Nutrition and Diet Policlinic of a private hospital in the European side of Istanbul. The research was carried out between September 2019 - May 2020. In the research, Mindful Eating Questionnaire was applied to measure individuals' socio-demographic characteristics and anthropometric information (age, gender, height, body weight, body mass index, waist / hip ratio, income status, etc.) and mindful eating. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, frequency, ratio, minimum, maximum) were used when evaluating the study data. Ethics committee approval was obtained for this research from the clinical research ethics committee of a private foundation hospital in the Anatolian side of Istanbul. The research was carried out on 200 individuals, 81.5% of whom were women and 18.5% were men. The ages of the cases ranged between 18 and 68, with an average of 30.52 ± 10.01 years. Mindful Eating Questionnaire total scores are 3.19 ± 0.52 on average; 66.0% of cases have a score of 3 or above. According to the data obtained from the study, while there was a statistically significant relationship between body weight and total mindful eating score in women (p 0.05). A negative correlation was found between BMI measurements and total scores in women (p 0.05).While there was a statistically significant relationship between waist circumference and hip circumference measurements and total scores in women (p 0.05). No statistically significant relationship was found between waist-hip ratios and total scores in men and women (p> 0.05). In addition to calorie restriction, it can be seen that improving mindful eating behavior may decrease body weight in obesity treatment. Therefore, it is recommended to include mindful eating application in diet treatments.