Minimization of operation cost and peak power demand for residential buildings
Meskenler için enerji işletme maliyetinin ve azami güç talebinin en aza indirilmesi
- Tez No: 644964
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM TUTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, ev enerji yönetim sistemi, güç planlaması, çok amaçlı optimizasyon, Energy efficiency, home energy management system, power scheduling, multi-objective optimization
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde akıllı şebekeye bağlı meskenlerde oturan sakinlerin elektrik faturalarını önemli oranda azaltmaları mümkün hale gelmiştir.Akıllı ev aletleri ile donatılan evlerde mevcut ev aletlerinin istenilen zamanda ve sürede çalıştırılması günlük enerji maliyetini ile maksimum güç talebini kayde değer oranda kullanılan elektrik tarifesine bağlı olarak azaltabilir.Günlük enerji maliyeti ile maksimum güç talebininin eş zamanlı olarak azaltılmasını sağlayacak çalışma başlangıç zamanını her bir elektrikli ev aleti için belirleme iki amaçlı kısıtlı bir optimizasyon probleminin çözümünü gerektirir. Geçmiş çalışmalarda bu problem tamsayı programlama yaklaşımları ile çözülmeye çalışılmıştır. Diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada, daha iyi sonuçlar elde edileceği düşünülerek ikili sayı sisteminde kodlanmış genetik algoritma yöntemi ile bu problem belli şartlar altında çözülmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki; önerilen yöntemle farklı elektrikli ev aletlerine sahip üç mesken için günlük enerji maliyeti ile maksimum güç talebinin azaltılmasında kayde değer bir başarı sağlanmıştır. Bu bakımdan söz konusu çalışmanın akıllı şebekelere bağlı mesken sahipleri ve yerel elektrik dağıtım firmaları için görece faydalı bilgiler içerdiğni söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Today, residents living in smart grid-connected homes have been able to significantly reduce their electricity bills. In such homes equipped with smart household appliances, the operation of these appliances at the desired time and duration may significantly decrease the daily energy cost and peak power demand depending on the electricity tariff used. Determining the start time for each electrical household appliance that is expected to simultaneously reduce the daily energy cost and maximum power demand requires a solution of a bi-objective constrained optimization problem. In previous studies, this problem has been tried to be solved by using the integer programming approaches. Unlike other studies, in this thesis the problem is solved for desired start times using the binary coded genetic algorithm in order to consider to obtain better results under certain conditions. The results show that the considerable success is achieved by the proposed method in reducing daily energy cost and maximum power demand for three households with different electrical appliances. In conclusion, it is possible to say that this study contains relatively useful information for the smart grid connected householders and local utility companies.