Gelenekten moderniteye Türk kültüründe davetiye ve ilan
Invitation and advertisement from traditional to modernity in Turkish culture
  1. Tez No: 645029
  2. Yazar: CEYDA DEMİRBAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL YILMAZ YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Davetiye, Geçiş Dönemleri, İlan, Modernizm, Okuntu, Invitation, Transition Periods, Advertisement, Modernism, Okuntu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Tüm toplumlarda yapılan doğum, nişan, evlenme, ölüm, askerlik gibi önemli etkinliklerde“davet, davet etme, davet edilme, davetiye”eylemleri önem arz etmektedir. Burada; insanların bir arada bulunması, sosyal bir birlik oluşturulması, aynı duygu ve düşünceleri taşıması hedeflenmiştir. Ortak bir paydada buluşan insanlar bu etkinliklerin öznesi olan kişi ya da kişilerin yeni bir hayata başlamasına şahit olur. Bu eylemler toplumsal değişimin bir parçası olup aynı zamanda bireylerin de statü sahibi olmasını sağlar. Türk toplumlarında doğum, evlenme ve ölüm eylemleri her zaman önemli olmuştur. Bu dönemler etrafında gelenekler, ritüeller, inanmalar oluşturulmuş; en önemlisi diğer insanların bu etkinliklerden haberdar olması istenmiştir. Bu sebeple çeşitli yöntem ve nesneler aracılığıyla toplumun diğer fertleri davet edilmiştir. Bu çalışmada Türk kültür tarihinde geçiş dönemleri üzerinde durulmuştur. Bu dönemlerin tanımı ve işleyiş mekanizması değerlendirilmiştir. Devamında davetiye ve ilan kavramlarının geçmişten günümüze uzanan kültürel ve gelişim aşamaları tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Important activities such as birth, engagement, marriage, death, military service in all societies,“invitation”actions are important. The main purpose here is for people together, to form a social unity to carry the same feeling and thoughts. People meeting on a common denominator witness the start of a new life or the person or people who are the subjects of these activities. These actions are part of social change and also ensure that individuals have status. Birth, marriage and death actions have always been important in Turkish societies. Traditions, rituals, beliefs were created around these periods and most importantly other people were asked to be aware of these activities. For this reason, other members of the society have been invited through various methods and objects. In this study, transition periods in Turkish cultural history emphasized. The defitinition and functioning mechanism of these periods were evaluated. Next cultural and development stages of invitation and advertisement concepts from past to present have been analyzed.