Suriyeli mültecilerin sosyal entegrasyonu: Reyhanlı örneği
Social integration of Syrian refuges: Reyhanlı example
  1. Tez No: 645047
  2. Yazar: ALİ ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Entegrasyon, Uyum, Reyhanlı, Göç, Mülteci, Syria, Integration, Harmony, Reyhanlı, Migration, Refugee
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Suriye'de iç savaşın uzamasıyla beraber ilk önce misafir statüsünde olan Suriyeli mülteciler, daha sonra kalıcı bir hale gelmişlerdir. Türkiye'de yaklaşık olarak 4 milyon kadar Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Bu mültecilerin özellikle de barınma alanları dışında kalanları ciddi manada ekonomik ve sosyal problemlerle karşı karşıyadırlar. Bununla birlikte uyum ve entegrasyon açısından son derece sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı Reyhanlı ilçesi baz alınarak ilçede yaşamını sürdürmekte olan Suriyeli mültecilerin sorunları göç teorilerine ilişkin yaklaşımların yardımı ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Burada karşı karşıya kalınan uyum problemi, yalnızca mülteciler için değil aynı zamanda ilçede yaşayan yerel halk için de büyük bir problemdir. Araştırma kapsamında, Suriyelileri zorunlu göç etmeye sürükleyen siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihsel faktörler ele alınmış ve Suriyeli göçmenlerin göç deneyimlerine ve göç sonrası Türkiye'deki toplumsal ve ekonomik hayattaki yaşam deneyimlerine de araştırma bulgularında yer verilmiştir. Araştırma için nitel araştırma deseni uygun görülmüştür. Bu yöntemin tercih edilmesinde etkili olan unsur ise nitel araştırmanın özünden kaynaklı olan zengin metodolojik özelliklerdir. Mülakat tekniği, bu araştırmada verilerin toplanması amacıyla kullanılmıştır. Bu araştırmada, araştırma konusu hakkında daha derinlemesine bilgi alınabilmesi, araştırma konusuna odaklanabilmesi, mülakat sürecini bağlamdan kopmasını güçleştirerek mülakat sürecine daha fazla esneklik kazandırabilmesi nedeniyle yarı yapılandırılmış görüşmelere başvurulmuştur. Bu tekniğin uygulanması sürecinde etik normlara, araştırmacı tarafından sahada üstlenilmesi gereken sorumluluklara, görüşmeye ilişkin süreçte dikkat edilmesi gerekli olan ana konulara ve hassasiyetlere bağlı kalınmıştır. Araştırma neticesinde tematik analiz kullanılmıştır. Burada problem cümlesi dikkate alınmıştır. Katılımcı adaylarla alakalı olarak bilgiler ise mülakat öncesinde informal nitelikte yapılan görüşmeler neticesinde toplanmıştır. Pilot çalışmadan sonra saha ve katılımcı hakkında daha fazla bilgi edinmek için sahada zaman harcanmıştır. Bu amaçla araştırmacı Reyhanlı'nın merkezini incelemiştir. Bu bağlamda yaşanan uyum sorunu ve entegrasyon çalışma kapsamında, Reyhanlı ilçesinde yaşayan 150 Suriyeli mülteci ve yerel halk denekle, mülakat (görüşme) yapılmış ve bunların uyum tecrübelerine odaklanılmıştır. Mülakat aşamasında sağlanmış olan bulgular için nitel veri analizi kullanılmıştır. Buradan hareketle misafirlik süresinin uzamasıyla beraber problemlerin de artığını görebiliriz. Buradaki uyum süreci ve entegrasyon büyük bir çabayı gerektiren kompleks yapıda bir yol haritası niteliğindedir. Ayrıca mültecilere ilçede karşılaşılan güncel sorunlara ve entegrasyon ile ilişkili olarak katılımcıların savaş sonrası ülkelerine geri dönme ve Türk vatandaşlığına kabul edilme düşüncelerine ilişkin özgün bulgulara da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the prolongation of the civil war in Syria, Syrian refugees, who were in the status of guests, first became permanent. There are approximately 4 million Syrian refugees in Turkey. These refugees, especially those outside the shelter, face serious economic and social problems. However, they have a great difficulty in terms of compliance and integration. The aim of this study is to analyze the problems of Syrian refugees who live in the district based on Reyhanlı district with the help of approaches to migration theories. The problem of adaptation faced here is a major problem not only for refugees but also for the local people living in the district. Within this study, Syrians forced migration to drag the political, social, economic, are permitted cultural and historical factors have been dealt and the Syrians after the migrants' immigration experience and migration in the social and economic life experience of living in Turkey research findings. Qualitative research design was found appropriate for the research. The factor that is effective in choosing this method is the rich methodological features that stem from the essence of qualitative research. Interview technique was used in this research to collect data. In this study, semi-structured interviews were used because of the fact that it could get more in-depth information about the research subject, focus on the research subject and make it more difficult for the interview process to break from the context. During the application of this technique, it was adhered to ethical norms, the responsibilities that should be assumed by the researcher in the field, the main issues and sensitivities that should be considered in the process related to the interview. As a result of the research, thematic analysis was used. Here the problem statement is taken into account. Information on the candidate participants was collected as a result of informal interviews before the interview. After the pilot study, time was spent on the field to learn more about the field and the participant. For this purpose, the researcher examined the center of Reyhanlı. Within the scope of the adaptation problem and integration study in this context, 150 Syrian refugees and local people living in Reyhanlı district were interviewed with the subjects and their adaptation experiences were focused on. Qualitative data analysis was used for the findings provided during the interview phase. From this point of view, we can see that the problems increase with the length of the stay. The harmonization process and integration here is a complex road map that requires great effort. In addition, current findings about refugees in the district and original findings related to the participants' return to their post-war countries and admission to Turkish citizenship were also reached.