Türk genel maksatlı helikopterinde kullanılan 'Push Rod' parçaları için imalat yöntemi geliştirilmesi ve oluşan mikro çatlak oluşumunun engellenmesi
Developing manufacturing method for 'Push Rod' parts used in Turkish utility helicopters and preventing micro cracks
  1. Tez No: 645076
  2. Yazar: BİRKAN KONAGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH CEMAL KUŞHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Push rod”, Boru şişirme, Sıvama, Mikro çatlak, Push rod”, Tube upsetting, swaging, mikro cracks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türk Genel Maksatlı Helikopterinde kullanılan“Push Rod”parçalarının gövde kısmında kullanılan EN AW-2024 (AlCu4Mg1) alüminyum alaşımı boru için verilen teknik resim gerekliliklerini sağlayabilmek için uygulanan bu proje; üretim geliştirme çalışması yapılan şişirme prosesi, sıvama prosesi ve bu proseslerin sonucunda oluşan mikro çatlakların önlenmesi konularını kapsamaktadır. Şişirme işlemi, dünyada genellikle çelik borularda kullanılmaktadır. Ülkemizde ise yaygın bir proses değildir. Yaygın olmayan bu imalat yönteminin geliştirilmesi ve bu yöntemin yerini alabileceği birçok uzun ve masraflı akış şekillendirme gibi proseslerin kısaltılmasının ülkemizdeki endüstriye katma değeri muazzam öneme sahiptir. İmalat endüstrisinin hızlı gelişmesiyle birlikte, sıvama teknolojisi, malzeme tasarrufu, tedarik süresinin azaltılması ve ürün kalitesinin arttırılması gibi avantajları nedeniyle otomobil, havacılık ve havacılık endüstrilerinde giderek daha yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışmada boru şişirme, sıvama prosesleri ve bunların birbirlerine olan etkileri incelenmiştir. Deneysel yöntemlerle bu iki proses birlikte uygulanmış ve ortaya çıkan mikro çatlak sorunları incelenmiştir. Isıl işlem uygulamalarının bu prosesler üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This project has been implemented in order to meet the technical drawing requirements for EN AW-2024 (AlCu4Mg1) aluminum alloy tube used in the body part of the“Push Rod”parts used in the Turkish Utility Helicopter; It covers the P&D work for tube upsetting process, swaging process and prevention of micro cracks resulting from these processes. Upsetting process is generally used in steel tubes in the world. It is not a common process in our country. The valuea dded of the development of this uncommon manufacturing method and the shortening of many long and costly flow-forming processes that this method can replace, has an enormous importance to the industry in our country. With the rapid development of the manufacturing industry, swaging technology is being used more and more widely in the automobile, aviation and aviation industries due to its advantages, such as material savings, reduced supply time and improved product quality. In this study, tube upsetting process, swaging processes and their effects on each other were examined. These two processes were applied together with experimental methods and microcrack problems arising were investigated. The effects of heat treatment applications on these processes were investigated.