İngiltere'de fetret devri (1649-1660)
England interregnum (1649-1660)
  1. Tez No: 645081
  2. Yazar: TAYFUR TAYBUĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHUN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İngiltere, Birleşik Krallık, Fetret Devri, Himaye, Charles I, Oliver Cromwell, Monarşi, Milletler Topluluğu, England, United Kingdom, Interregnum, Protectorate, Charles I, Oliver Cromwell, Monarchy, Commonwealth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
İngiltere, kuruluşundan itibaren süre gelen devlet geleneğinde monarşi rejimini kullanmıştır. Bu rejimin çeşitli sebepler dairesinde eleştrilere maruz kaldığı da bilinen bir gerçektir. İngiltere tarihinde bu rejimin kesintiye uğradığı, farklı yönetim şekillerinin sınandığı, bununla birlikte ülkenin bu sınanma sürecini hükümdarsız dönem olarak fetret devri şeklinde nitelendirdiği ve bir anlamda tarihteki rejim istikrarına dahil etmediği bir dönem olarak 1649-1660 seneleri arası çalışma kapsamında ele alınmıştır. Bu on bir yıllık sürede yaşanan hadiseler ülkenin iç ve dış politikalarındaki çelişmeleri ortaya koymuştur. Ülkenin gelişimini yavaşlatmıştır. Galler, İskoçya ve İrlanda merkezi yönetimden kopmuştur. Merkezi yönetime bağlamak için parlamento kapsamında değişimler yapılmıştır. Bu tez çalışmasında 1600 senesiyle 1700 senesi arasındaki bir asırlık kaynaklar içerisinden fetret devrine yani 1649-1660 seneleri aralığına odaklanılmış. Birincil kaynakların kullanımlarına, dönemin şahsiyetlerinin demeçleri, konuşmaları, notları ve şahsiyetler hakkında bilgi veren üçüncü şahıslara ayrıca önem verilmiştir. Dönemin tipik özelliği olarak şahsiyetlerin, oluşumların, olguların, hadiselerin ve yaşanan sürecin kronolojisinin birbirleriyle iç içe geçmiş olduğu görülmüş ve bu doğrultuda bir aktarıma çaba gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Britain used the monarchy regime in the state tradition that has continued since its foundation. It is also a known fact that this regime was subjected to criticism for various reasons. In the history of England, this regime was interrupted, different forms of administration were tested, however, it was considered as a period between 1649-1660 as a period in which the country described this testing process as a conquest period as a rulership and did not include the regime stability in history in a sense. The events in these eleven years revealed the contradictions in the country's domestic and foreign policies. It slowed down the country's development. Wales, Scotland and Ireland are detached from central government. Amendments were made within the scope of parliament to connect with the central government. In this thesis, one of the centuries old resources between 1600 years and 1700 years focused on the age of interregnum, that is, between 1649-1660. Special attention was paid to the use of primary sources, to the third parties who gave information about the statements, speeches, notes, and personalities of the personalities of the time. Typical feature of the period; It was observed that the chronology of personalities, formations, facts, events, and the process experienced were intertwined with each other and an effort was made to transfer them accordingly.