Çevrimiçi yorumların tüketicilerin satın alma niyetlerin üzerindeki etkisi
The effects of online consumer reviews on purchase intention
- Tez No: 645098
- Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP YARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-WOM, Tüketici Yorumları, Tüketici Satın Alma Niyeti, E-WOM, Consumer Reviews, Purchase Intention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı elektronik ağızdan ağıza iletişimin, tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde etkisini belirlemektir. Literatüre dayanarak, bir araştırma modeli geliştirilmiş ve Akdeniz Üniversitesinde 2019-2020 öğretim yılı içerisinde, eğitim gören 474 öğrenciye çevrimiçi anket uygulanarak elde edilen araştırma verileri AMOS aracılığıyla yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen araştırma verileri ile elektronik ağızdan ağıza iletişimin etkisini belirleyen faktörler ve satın alma niyeti araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, tüketicilerin satın alma niyeti üzerinde, kaynak güvenirliğinin, yorum kalitesının, yorum yapana duyulan güvenin, tüketici katılımının ve yoruma duyulan güvenin pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of electronic word of mouth communication on the purchasing behavior of consumers. Based on the literature, a research model was developed and the research data obtained by applying an online questionnaire to 474 students studying at Akdeniz University during the 2019-2020 academic year were tested using structural equation modeling through AMOS. With the research data obtained, the factors determining the effect of electronic word of mouth communication and purchase intention were investigated. Findings obtained revealed that source reliability, number of comments, trust in commenters, consumer participation and trust in comments have a positive and meaningful effect on consumers' purchasing intention.