Sezai Karakoç'un şiir ve hikâyelerinde kadın imgeleri
Image of woman in the stories and poetries of Sezai Karakoç
  1. Tez No: 645133
  2. Yazar: EMİNE BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, İmge, Kadın, Anne, Şiir, Sezai Karakoç, Image, Woman, Mother, Poem
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Sezai Karakoç, 1950 Sonrası İkinci Yeni akımının içinde değerlendirilse de İslamcı-muhafazakâr kimliğiyle bu akımın diğer şairlerinden ayrılır. Karakoç, kendi şiiriyle ilgili“Benim İkinci Yeniyle ilgim aynı dönemde şiir yazmam ve belki biçim bakımından bazı ortak yanlarının bulunmasından ibaretti”(aktaran Karataş, 2019: 228) diyerek şiirinin İkinci Yeni'den farklı olduğunu dile getirir. Bu farklardan biri de şiirlerinde kullandığı kadın imgelerinde görülür. Onun şiirlerinde kadın İkinci Yeni'nin aksine“cinsel bir obje”olarak karşımıza çıkmaz. Karakoç'un şiirlerinde kadın genellikle“anne, ideal kadın, mecazi aşktan ilahi aşka yönelmeyi sağlayan sevgili (Leyla), zorluklarla baş eden, ailede kocasına destek olan vefakâr, güçlü Anadolu kadını”olarak görülür. Diriliş düşüncesinde kadın ailede ve özellikle çocuğun yetiştirilmesinde en önemli etkendir. Bunun dışında anne kimliğini kaybetmiş, erkeğe özenen modern kadın ise olumsuz olarak görülür. Bu çalışmada Sezai Karakoç'un şiirleri ve hikâyelerinde yer alan“kadın imgeleri”nin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışma üç bölüme ayrılır. Birinci bölümde yazarı daha iyi anlayabilmek için hayatı ve sanatı hakkında kısaca bilgi verilecektir. İkinci bölümde şairin bütün şiirlerinin toplandığı“Gün Doğmadan”adlı eserinden hareketle şiirlerindeki“kadın imgeleri”tespit edilecektir. Üçüncü bölümde ise“Meydan Ortaya Çıktığında-Hikâyeler I”ve“Portreler- Hikâyeler II”adlı iki hikâye kitabında yer alan“kadın imgeleri”tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
However Sezai Karakoç is considered from the poets of“İkinci Yeni”, he can be distinguished from the other poets of this group with his Islamist-Conservative identity. Karakoç regarding his poem“My interest to Ikınci Yeni is to write in the same era with them and probably to have some common points in terms of shape”(by Karataş, 2019: 228) by declaring that he spares himself from this movement. Another difference can be noticed as well by the image of woman in his poetries. Woman cannot be as a“sexual object”in his poetries in opposition to other poets of İkinci Yeni. Woman is generally described in his poems as“mother, ideal woman, lover who assures to reach from metaphorical love to divine love (Leyla), woman struggling with difficulties, woman supporting her husband whos has the inage of faithful and strong Anatolian woman. Woman has the most important role in the family, especially regaridng the bringing kids up in the idea of ressurrection. Conversely, modern woman is imaged negative who lost the motherhood and who want to imitate man. In this study, it is aimed to determine ”the images of woman“ in the poems and stories of Sezai Karakoç. Thus the study is divised to three parts. In order to comprehend the author better, his life and his art will be described shortly in first part. In second part, the image of woman will be determined by taking reference to his book called ”Gün Doğmadan“ in which all his poems has been gathered together. And finally, in third part, the image of woman will be determined from his two story book called. ”Meydan Ortaya Çıktığında-Hikâyeler 1“ and ”Portreler–Hikâyeler II"