Farklı oksijen konsantrasyonlarında global ve bölgesel oksijenizasyonda meydana gelen değişim ile oksijen rezerv indeksi arasındakı ilişkinin değerlendrilmesi
  1. Tez No: 645207
  2. Yazar: LALA BABAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAKNUR AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım, Oksijen Rezerv İndeks (ORI™), CO-oximetry, Noninvaziv Near İnfrared Spekstroskopisi, Parsiyel Arteryel Oksijen Basıncı, Hiperoksi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocuk yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatöre bağlı hastalarda farklı fraksiyone inspire oksijen (FiO2) seviyelerinde, oksijenizasyonla meydana gelen değişim ile oksijen rezerv indeksinin (ORI) korelasyonunu karşılaştırdık. Mekanik ventilatör desteği alan hastalarda arterial oksijen basınç değerlerinin mortaliteye etkisini incelemeyi amaçladık. Çalışmamızdaki birinci amacımız farklı FiO2 uygulamalarında doku perfüzyonunda meydana gelen değişimleri değerlendirmek, ikinci amacımız ORI ile arasındaki ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmada ve eş zamanlı non-invaziv Near İnfra red Spekstroskopisi (NIRS) kullanılarak doku oksijenisazyonunu değerlendirdik. Materyal ve metod: Etik kurul onayı ve hasta yakınlarının onamı alındıktan sonra Yoğun Bakım ünitesinde takip edilen 1-18 yaş arası kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olmayan, hemodinamik olarak stabil olan mekanik ventilatöre bağlı entübe hastaları çalışmaya kabul etdik. Çalışmaya başlamadan önce her hastanın vitalleri gözden geçirildi. Pnömoni dahil akciğer hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dâhil edilen hastaların bazal FiO2 si not alınarak, FiO2 değeri %100 e kadar çıkarıldı ve her 15 dk da bir FiO2 %10 kadar azaltılarak, eş zamanlı arterial ve santral venoz kan gazı alındı. Arterial kan gazında PaO2, santral venden alınan kan gazında ise ScvO2 ve eş zamanlı periferik oksijen saturasyonu (SpO2), Perfusion Index (PI), Pleth Variability Index (PVI), Noninvaziv hemoglobin, Oxygen Content (SpOC), masimo oksijen saturasyonu (Masimo SpO2) kayıt altına alındı. Ayarlanan her FiO2 değeri için bu düzende kayıtlar alındı. Bulgular; Çalışmamıza yoğun bakımda mekanik ventilatöre bağlı 40 hasta (24 erkek, 16 kız) dahil edildi. Farklı FiO2 konsantrasyolarında alınan toplam 382 kan gazından elde edilen PaO2 ve laktat, SpO2, NIRS, SpOC ve ORI değerleri kaydedildi. 15 dk ara ile farklı FiO2 değerlerinin uygulanması sonrası PaO2 ve SpO2'de meydana gelen değişiklikler istatiksel olarak değerlendirildiğinde, uygulanan FiO2 değeri arttıkça PaO2 ve SpO2 değerinin arttığı ve bir önceki ölçüm ile anlamlı düzeyde arttığı tespit edildi. Ayrıca oksijenizasyon artdıkca, monitör verisinin analiz bulgularına göre FiO2 ve PaO2 arttıkça ORI'nin de istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı görüldü. Çalışmamızda farklı FiO2 konsantrasyonlarında her bir parametrenin 15 dakika ara ile yapılan ölçümlerde kendi içinde meydana gelen değişimlerine ek olarak farklı FiO2 konsantrasyonlarında birbirleriyle olan ilişkisi de değerlendirildi. StO2'nin ORI, FiO2 ve PaO2 değerleri arasındaki ilişkisine bakıldığında, ORI ve FiO2 ile pozitif korele olduğu görüldü. Sonuç: Çocuk yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatör altında sürekli oksijen desteği alan hastaların hiperoksiden korunması için noninvaziv monitORIzasyon olan ORI kullanarak, hiperoksiden kaçınmaya yardımcı olabilecek pratik ve hızlı bir izlem sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we compared the correlation between the oxygen reserve index (ORI) with the change occurring by oxygenation in different fractional inspired oxygen (FiO2) levels in patients connected to the mechanical ventilator in the pediatric intensive care unit. We aimed to examine the effect of arterial oxygen pressure values on mortality in patient sreceiving mechanical ventilation support. Our first aim in our study is to evaluate the changes in tissue perfusion in different FiO2 applications, and our second aim is to determine whether there is a relationship with ORI. In the study, we evaluated tissue oxygenation using simultaneous non-invasive Near Infrared Spectroscopy (NIRS). Materials and methods: After obtaining the approval of the ethics committee and the consent of the patients' relatives, we accepted the intubated patients aged 1-18 years who were followed up in the Intensive Care unit without heart disease and kidney disease and who were hemodynamically stable connected to mechanical ventilation. Vitals of each patient were reviewed before starting the study. Patients with lung disease including pneumonia were excluded. Basal FiO2 of the patients included in the study was noted, FiO2 value was increased to 100% and FiO2 was decreased by 10% every 15 minutes, and arterial and central venous blood gases were taken simultaneously. PaO2 in arterial blood gas, ScvO2 and simultaneous peripheral oxygen saturation (SpO2), Perfusion Index (PI), Pleth Variability Index (PVI), Noninvasive hemoglobin, Oxygen Content (SpOC), masimo oxygen saturation (Masimo SpO2) in blood gas taken from the central vein. ) was recorded. Records were made in this order for each FiO2 value set. Findings: Forty patients (24 males, 16 females) connected to mechanical ventilation in the intensive care unit were included in our study. PaO2 and lactate, SpO2, NIRS, SpOC and ORI values obtained from a total of 382 blood gases taken at different FiO2 concentrations were recorded. When the changes in PaO2 and SpO2 after the application of different FiO2 values at 15 min intervals were evaluated statistically, it was determined that the value of the applied FiO2 increased, the PaO2 and SpO2 values increased and significantly increased with the previous measurement. In addition, as the oxygenation increased, according to the analysis findings of the monitor data, it was observed that ORI increased significantly as FiO2 and PaO2 increased. In our study, in addition to the changes in each parameter at different FiO2 concentrations that occur within the measurements made with 15 minutes intervals, the relationship between them at different FiO2 concentrations was also evaluated. When the relationship of StO2 between ORI, FiO2 and PaO2 values was examined, it was seen that it was positively correlated with ORI and FiO2. Results: It was concluded that using ORI, a noninvasive monitORIzation for the protection of patient sreceiving continuous oxygen support under the mechanical ventilator in the pediatric intensive care unit, provides a practical and rapid follow-up that can help avoid hyperoxia. KeyWords: Pediatric Intensive Care, Oxygen Reserve Index (ORI ™), CO-oximetry, Noninvasive Near Infra red Spectroscopy, Partial Arterial Oxygen Pressure, Hyperox