İnsansız hava araçları ve CBS entegrasyonu ile kampüs bilgi sistemleri tasarımı ve uygulaması: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kampüsü örneği
Design and implementation of campus information systems with unmanned aerial vehicles and GIS integration: The sample of Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Campus
  1. Tez No: 645269
  2. Yazar: ASLI DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, İnsansız hava araçları, Kampüs bilgi sistemi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Damat İbrahim Paşa Kampüsü, Geographic Information Systems, Unmanned aerial vehicles, Campus information system, Nevsehir Haci Bektas Veli University Damat Ibrahim Pasa Campus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilgi teknolojileri, hayatımızın her alanında etkin bir role sahiptir. Bilgi teknolojilerinden ve onun getirdiği olanaklardan en çok yararlanılması gereken kurumlardan biri de toplumların gelişmesinde önemli bir role sahip olan eğitim kurumlarıdır. Bu nedenle eğitim kurumları arasında yükseköğretim kurumlarının temel birimi olan üniversitelerin de kendine ait bir kampüs bilgi sistemleri oluşturması gerekmektedir. Bu bilgi sistemi sayesinde kurumun mevcut yapısına ve ihtiyaçlarının neler olduğuna rahatlıkla ulaşılabilir. Ayrıca sistem kurumla alakalı bilgi sahibi olmak isteyen kişilere rehberlik edecektir. Bilgi sisteminde konuma dayalı ve konumsal olmayan bilgilerin bir çatı altında toplanabilmesinde coğrafi bilgi sistemleri oldukça önemlidir. Bilgi sistemi oluşturulurken coğrafi bilgi sistemleri sözel ve sayısal verilerin birbiriyle ilişkilendirilmesini sağlamaktadır. Bilgi sistemleri ve coğrafi bilgi sistemleri ile oluşturulan veri setlerinde İnsansız hava araçları da yersel ölçümlerle elde edilen verilerin çeşitli programlarda işlenerek daha ayrıntılı ve kullanılabilir veri üretimini sağlama, planlama ve tasarım anlamında yardımcı olmaktadır. İnsansız hava araçları yardımı ile tasarlanan bu çalışmada harita tabanlı bir kampüs bilgi sistemi oluşturularak üniversite bünyesindeki akademik ve idari yapılara ait verilere, bilgisayar ortamında rahatlıkla erişim sağlanabilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ilk olarak temel kavramlar ele alınmış, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve İnsansız Hava Araçları kullanım süreçlerine değinilmiş, üniversitelerde bu sistemden nasıl yararlanılabileceğine, dünyada ve Türkiye'de bu alanda benzer çalışmalar yapan üniversitelerin örneklerine yer verilmiştir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Damat İbrahim Paşa Kampüsü modellenerek farklı yöntemlerle analiz edilmiş, bir kampüs bilgi sisteminin nasıl oluşturulduğu ve ne gibi sonuçlara ulaşıldığı açıklanıp belirli görsellerle desteklenmiştir. Sonuç olarak üniversite bünyesindeki akademik ve idari personel, mevcut öğrenciler ve kampüs içerisinde bulunan birimler hakkında bilgi almak isteyen kullanıcı ve kurumlara rehber olabilecek şekilde, onların ihtiyaçları doğrultusunda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Damat İbrahim Paşa Kampüsü bilgi sistemi tasarımı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Information technology has such an active role in all aspects of our lives that it's become an indispensable part of life today. Educational institutions that have an important role in the development of societies should benefit from IT and the opportunities it offers. Universities, which are the basic units of higher education institutions, should establish their own campus information systems. Thanks to information systems, the existing structure of the institution and what it needs can be easily maintained, but it will have a quality that will guide people who want to obtain information about the institution. Geographic information systems that enable location-based and non-location information to be gathered under one roof, and verbal and numerical data are associated with each other, and the unmanned aerial vehicles integration that enables the production of more detailed and usable data by processing the data obtained by terrestrial measurements in various programs, and helps in terms of planning and design. It should be used. In this study, which was designed with the help of unmanned aerial vehicles, a mapbased campus information system was created with the aim to provide easy access to the data of academic and administrative structures within the university in a computer environment. In the study, firstly, basic concepts were discussed. Brief information is given about Geographic Information Systems and Unmanned Aerial Vehicles; how this system can be used in universities; in Turkey and the world are given the example of universities doing similar work in this area. Nevsehir Haci Bektas Veli University Damat Ibrahim Pasa Campus will be modeled and different methods will be included, how a campus information system has been created and what results have been achieved has been explained and supported with certain visuals. As a result, Nevsehir Haci Bektas Veli University Damat Ibrahim Pasa Campus information system design was provided in line with their needs, so as to guide the users and institutions who want to learn certain information about academic and administrative staff, students and units within the campus.