Uzun süreli survisi olabilen meme kanserli hastalar ve hasta yakınlarında depresyon ve anksiyete düzeyi ile kısa süreli sürvi beklenen malign melanoma hasta ve hasta yakınlarında depresyon ve anksiyete düzeyleri ölçümü ve birbirleriyle korelasyonu
The correlation of depression and anxiety levels in breast cancer patients and their relatives with long term survival expectancy and depression and anxiety levels in malign melanoma patients and their relatives with short time survival expectancy
- Tez No: 645268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, meme kanseri, malign melanoma depresyon, anksiyete, cancer, breast cancer, malign melanoma depression, anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kanser; vücudun farklı lokalizasyonlarındaki hücrelerin aşırı ve kontrol dışı çoğalması ile meydana gelen hastalık grubudur. Meme kanseri; meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Malign melanom; yaşamı tehdit eden deri kanseri türüdür. Psikolojik faktörler ve kanser tanısı konulmuş hastalıklar arasındaki ilişki uzun zamandan beri tartışılmaktadır. Kanser hastalığı olan kişilerin uzun ya da kısa süreli izleminde hem duygularda hem de mantıklı düşünebilme kapasitelerinde etkilenmeler yaşamaları son derece anlaşılabilir bir durumdur. Kişilerin hayatlarının herhangi bir dönemindeki kanser hastalığı elbette bütün psikolojik ve çevresel yaşantılarını etkilemektedir. Çalışmanın ana amacı; farklı tedavi sürelerive yaşam beklentileri olan kanser türleri arasıda psikolojik açıdan hasta ve yakınlarının etkilenme seviye ve farklarının olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla; uzun süreli yaşam beklentili kanser türü ile kısa süreli yaşam beklentili bir başka kanser türü hasta ve hasta yakınlarının depresyon ve anksiyete farklılıklarını ölçümlemek; bu çıkarımlarla a)Kanseri tek bir hastalık betimlemesinden çıkartıp; onkologların, farklı kanser türlerinde farklı psikolojik yaklaşım gerekliliğini ya da gereksizliğini ortaya koymak b) Onkoloji ve Psikoloji bilimleri arasındaki iş birliğinin şekillenmesine katkıda bulunmak c) Hastanın dışında hasta yakınlarının depresyon ve anksiyete oluşumunu ölçerek ve uzun dönem/ kısa dönem hasta tedavi ve bakım farklılığını göz önüne alarak, gerekiyorsa hasta yakını psikolojisine yoğunlaşılması ve önceden önlem alınması için yakınların, sağlık personeli tarafından bilgilendirilmesini sağlamaktır. Tüm bu sebeplerle ana amaç; uzun dönem yaşam süreli beklentili meme kanserli hastalar ve hasta yakınlarında depresyon ve anksiyete düzeyi ile kısa süreli ortalama yaşam süresi olan malign melanom hasta ve hasta yakınlarında depresyon ve anksiyete düzeylerini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease group caused by excessive and uncontrolled proliferation of cells in different locations of the body. Breast cancer includes cancer types developed from the cells in the breast tissue. Malignant melanoma is a life-threatening type of skin cancer. The relationship between psychological factors and cancer-diagnosed diseases has long been discussed. It is highly understandable for people with cancer to experience both emotional and functional thinking during long-term or short-term follow-up. Cancer at any stage of a person's life definitely affects all of their psychologies and social circles. The main purpose of the study is to determine whether there are differences in psychological influence on patients and their relatives among cancer types with different treatment periods and life expectancy. For this purpose; we measured the differences in depression and anxiety levels of patients with cancer with long-term life expectancy and another cancer type with short-term life expectancy and the patients' relatives. From these outcomes, it was aimed a) to remove cancer from being a single disease description, and to show necessity of the different psychological approaches of the oncologists to different cancer types b) to contribute to the cooperation between the oncology and psychology sciences c) to measure the depression and anxiety of patients' relatives and; considering the long-term / short-term patient treatment and care differences, to concentrate on the psychology of the patient's relatives and take precautionary measures if necessary and to ensure that relatives are informed by health personnel. The main purpose for all these reasons is to determine the level of depression and anxiety in patients with long-term life expectancy breast cancer patients and their relatives, and the levels of depression and anxiety in patients and their relatives with malignant melanoma with a short-term life expectancy.