Filistin kadın hareketinin Filistin güvenlik paradigmasındaki tarihsel etkisi
Historical effect of Palestinian woman movement on Palestine security paradigm
  1. Tez No: 645337
  2. Yazar: AYSAR ABUZNAID
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filisin, Kadın Hareketi, Siyasal Katılma, Güvenlik, Palestine, Woman Movement, Political Participation, Security
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışmanın amacı, Filistin'in siyasi tarihinde kadın hareketlerinin rolünün araştırılmasıdır. Bu amaca ulaşmak için Filistin'de yapılmış ve henüz uluslararası literatüre kazandırılmamış tarihsel arşiv ve araştırma metinleri incelenmiştir. Tarihsel çalışma niteliğindeki bu çalışmada Filistin kadın hareketi, kronolojik olarak incelenerek her dönemdeki siyasal ve sosyal kadın eylemleri analiz edilmiştir. Çalışmada Filistin'de kadınların siyasi katılımlarının dört temel düzeyde gerçekleştiği varsayılmaktadır: (i) Siyasi partileri katılma yoluyla, (ii) siyasi olayların izlenmesi ve gündelik hayatta önem verilmesi, (iii) herhangi bir çıkar ya da hak ihlali gerçekleştiğinde siyasi hayata ve eylemlere katılma (iv) meşru siyasal araçlar dışındaki yollarla marjinal gruplar içinde yer alarak siyasi talepleri dile getirme. Filistin'de milliyetçi ve muhafazakar kadın hareketi geleneksel kadınlık rollerinin devamı bir nitelik taşımasının yanı sıra devrimci doğası ve şiddet eylemleri kullanma seçimi de yine sürekli işgal altında yaşamanın ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Keza Oslo barış görüşmeleri sürecine kadarki dönemde Filistin kadın hareketi hem barışçıl hem de çatışmacı zeminde aynı anda var olmayı başarabilmiş benzerine çok az rastlanan bir kadın hareketidir. Özellikle 1960'lı yılların sonundan itibaren Filistin kadın hareketi şiddet eylemlerine yönelmiştir. Uzun dönem Filistin kadın hareketi birbirinden farklı ideolojik hareketleri kendi içinde muhafaza etmesine rağmen Oslo Anlaşması süreci kadın hareketi içinde belirgin bölünmelere yol açarak Filistin kadın hareketinin azalmasına yol açmıştır. Bu dönemde sol eğilimli kadınlar ve İslamcı kadınlar Oslo Anlaşması'na ilişkin muhalif görüşlere sahip olmaları ve bu anlaşmayı reddetmeleri gerekçesiyle yasama meclis seçimlerine iştirak etmemiştir. Günümüzde de Filistin kadın hareketi içerisindeki bölünmede temel olarak ılımlı ve radikal gruplar olarak iki ayrı taraftan söz etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the role of women's movements in the political history of Palestine. In order to achieve this goal, historical archive and research texts, which were made in Palestine and have not yet been brought into international literature, were examined. In this study, which is a historical study, Palestinian women's movement was analyzed chronologically and political and social women's actions in each period were analyzed. The study assumes that women's political participation in Palestine takes place at four basic levels: (i) through joining political parties, (ii) monitoring political events and giving importance to everyday life, (iii) participating in political life and actions when any violation of interests or rights occur (iv) Expressing political demands by taking part in marginal groups by means other than legitimate political instruments. The nationalist and conservative women's movement in Palestine is a continuation of traditional roles of women, as well as the choice of using revolutionary nature and violent acts is a result of living under constant occupation. Likewise, during the period until the Oslo peace negotiations process, the Palestinian women's movement is a very rare women's movement that has managed to exist simultaneously on both peaceful and confrontational grounds. Especially since the end of the 1960s, the Palestinian women's movement has turned towards violent acts. Although the long-term Palestinian women's movement preserves different ideological movements within itself, the Oslo Agreement process has led to significant divisions within the women's movement, leading to reduced effectiveness of the Palestinian women's movement. During this period, left-leaning women and Islamist women did not participate in the legislative parliamentary elections on the grounds that they had opposed views on the Oslo Agreement and rejected it. Today, it is possible to talk about two different sides as moderate and radical groups in the division within the Palestinian women's movement.