Spor İstanbul Genel Müdürlüğüne bağlı spor tesislerindeki yöneticilerin tükenmişlik düzeylerinin iş doyum düzeylerine etkisi
The effect of burnout levels of managers at sport facilities of sport İstanbul General Management on job satisfaction levels
  1. Tez No: 645425
  2. Yazar: BEYZA ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN IŞIK ABANOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Spor, Tükenmişlik, Spor yöneticileri
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, spor tesisi yöneticilerinin tükenmişlik düzeyleri ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çünkü spor yöneticiliği Türkiye'de oldukça yeni fakat hızla gelişen bir iş alanıdır. Araştırmanın evrenini Spor İstanbul bünyesinde, 2019 yılında aktif olarak görev yapan spor tesisi yöneticileri, örneklemini ise seçkisiz olarak ve gönüllülük usulüne göre araştırmaya katılan 126 spor tesisi yöneticisi oluşturmaktadır. Katılımcılara demografik bilgi formu, Minessota İş Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği içeren anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, iş doyumunun toplam puanı, içsel ve dışsal iş doyumu boyutu puanları katılımcıların demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). Tükenmişlik ölçeğinin toplam puanı, duygusal tükenme, kişisel başarı ve duyarsızlaşma boyutu puanları katılımcıların demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). Tükenmişlik ile alt boyutları arasında, iş doyumu ile de iş doyumu alt boyutların arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05).
Özet (Çeviri)
The goal was to examine the relationship between the level combustion satisfaction with performance of managers of sports facilities. The research universe consists of managers of sports facilities that actively work in Spor Istanbul in 2019, and a sample of research consists of 126 managers of sports facilities who participated in the research randomly and voluntarily. The questionnaire, including the demographic information form, the Minessotty Job Satisfaction Scale and the Maslach Combustion Inventory, was applied to participants. According to the results of the survey, the total number of job satisfaction points, internal and external dimensions of job satisfaction does not show statistically significant differences in demographic characteristics of the participants (p> 0.05). The total score of combustion scales, emotional exhaustion, personal achievements and results of depersonalization did not show statistically significant differences in demographic characteristics participants (p> 0.05).