Elektrik stimülasyonu ile dinamik kas egzersizlerinin üst ekstremite kasları üzerine olan etkileri
The effects of electrical stimulation and dynamic muscle exercises on upper extremity muscles
- Tez No: 645430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ems, Direnç egzersizleri, Hipertrofi, Kuvvet, EMS, Resistance Exercises, Hypertrophy, Strength
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada, elektrik stimülasyonu ile dinamik kas egzersizlerinin üst ekstremite kasları üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu 6 ay antrenman geçmişi olan ve gönüllülük usulüne göre seçilen toplam 12 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara kişisel bilgi ve ölçüm formu ve yorgunluk şiddet ölçeği doldurtulmuştur. Kol çevre ölçümü, biceps ve triceps deri kıvrımı ve 1RM curl testi uygulanmıştır. Katılımcılar 6 kişilik olmak üzere kontrol ve deney gruplarına ayrılmışlardır. Kontrol grubundaki denekler sadece direnç egzersizleri uygulamıştır. Deney grubundaki denekler ise EMS ile direnç egzersizlerini bir arada uygulamıştır. 6 hafta boyunca haftada 3 seans olmak üzere aynı antrenman metodunu uygulamışlardır. 6 hafta sonunda testler ve ölçümler tekrarlanmıştır. Verilerin analizi SPSS sürüm 25.0 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, grupların ilk ölçümleri ile son ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
In this research it was aimed to examine the effects of electrical stimulation and dynamic muscle exercises on the upper extremity muscles. The research group consists of 12 people with a 6-month training history and selected according to the volunteering method. The participants filled in the personal information and measurement form and the fatigue severity scale. Arm circumference measurement, biceps and triceps skin-fold and 1RM curl tests were made. The participants were divided into two groups of 6 people each. Control group had resistance exercises. Test group had resistance exercises with EMS. The participants continued the same way of exercising 3 times a week for 6 weeks. After 6 weeks, the tests and measurements were repeated. Data analysis were made by SPSS version, 25.0 programme. Research results show that there are significant differences between the tests and measurements made before and after the training period for both grups (p0,05).