Karpal tünel sendromlu bireylerde median sinir mobilizasyonu, manuel tedavi teknikleri ve ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of median nerve mobilization, manual therapy techniques and extracorporeal shock wave therapy in individuals with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 645455
  2. Yazar: NESLİHAN TORUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, Egzersiz, Manuel Tedavi, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Carpal Tunnel Syndrome, Exercise, Manual Therapy, Extracorporeal Shock Wave Therapy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Karpal Tünel Sendromlu (KTS) hastalarda farklı fizyoterapi yöntemlerinin ağrı, kas kuvveti, normal eklem hareketi (NEH), semptom şiddeti, fonksiyonellik düzeyleri ve yaşam kalitesi (SF-36) üzerindeki erken dönem etkilerinin araştırılması ve birbirlerine göre üstünlüğünün değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmamıza 25-60 yaş aralığında olan 69 kadın (%92), 6 erkek (%8) toplam 75 hasta dahil edildi. Hastalar kayıt sırasına göre, randomize olarak üç gruba ayrıldı. Birinci gruba (n=25), ev programı uygulandı. Bu program median sinir mobilizasyonu ve egzersizleri içermekte ve haftada 3 gün olacak şekilde toplam 4 hafta uygulandı. İkinci gruba (n=25) ev programına ek olarak haftada 3 gün 4 haftadan oluşan toplam 12 seans yumuşak doku ve eklem mobilizasyonu içeren manuel tedavi (MT) uygulandı. Üçüncü gruba (n=25) da ev programına ek olarak haftada 3 gün 4 hafta, toplam 12 seans Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi (ESWT) uygulaması yapıldı. Katılımcıların subjektif ağrı şiddeti Vizuel Ağrı Skalası (VAS) ile, kas kuvveti manuel kas testi ile, normal eklem hareketi (NEH) gonyometre ile, semptom siddeti ve fonksiyonellik düzeyleri Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi (BKTSA) ve Cochin El Fonksiyon Anketi (CEFA) ile ve yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirildi. Katılımcıların ölçümleri tedaviden önce ve 4 haftalık tedaviden sonra yapıldı. Tedavi sonrası yapılan değerlendirmeler sonucunda MT ile ESWT gruplarında istirahat ve aktivite ağrılarında anlamlı bir düşüş bulunurken (p0.05). Ancak her iki grubun ağrı değerlerinin, ev programı grubuna göre, tedavi sonrası değerlendirmede anlamlı olarak düştüğü görüldü (p0.05). MT ile ESWT uygulamalarının ev programı ile birlikte KTS olan hastalarda ağrı, kas kuvveti, normal eklem hareketi, fonksiyonellik düzeyleri ve yaşam kalitesi üzerinde 4 hafta sonrası birbirlerine göre üstünlüğünün olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of different physiotherapy methods on pain, muscle strength, range of motion (ROM), symptom severity, functionality levels, and quality of life (SF-36) in patients with carpal tunnel syndrome (CTS) and to evaluate their superiority over each other. A total of 75 patients, 69 women (92%) and 6 men (8%) with aged 25-60 years were included in our study. The patients were randomly divided into three groups according to their registry to the system. The home program was applied to the first group (n=25). That program included median nerve mobilization and exercises 3 days a week for total of 4 weeks. The second group (n=25) received Manual Therapy (MT) treatment- soft tissue and joint mobilization, in addition to the home program, of a total of 12 sessions of 3 days a week for 4 weeks. Third group (n=25) received a total of 12 sessions of Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) for 3 days and 4 weeks, in addition to the home program. Subjects' subjective pain severity was assessed by Visual Pain Scale (VAS), muscle strength with manual muscle test, and normal joint range of motion (ROM) was evaluated with goniometer. In addition, symptom severity and functionality levels were assessed by Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire (BCTSQ) and Cochin Hand Function Questionnaire (CHFS), and quality of life was assessed by SF-36. The evaluation of the participants were performed before the treatment and after 4 weeks of treatment. As a result of the evaluations, there was a significant decrease in resting and activity pain in the MT and ESWT groups (p0.05). However; it was observed that the pain values of both groups decreased significantly compared to the home program group (p0.05). It was concluded that the MT and ESWT treatment modalities combined with the home program on pain, muscle strength, range of motion, functionality levels and quality of life were not superior to each other among patients with CTS after 4 weeks.