Karpal tünel sendromunda hareketle birlikte ağrısız mobilizasyon tekniğinin etkilerinin incelenmesi
Investigation the effects of painless mobilization technique in carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 655270
  2. Yazar: İSMAİL CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BÜYÜKTURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Hareketle birlikte mobilizasyon, Manuel terapi, Carpal tunnel syndrome, Mobilization with movement, Manuel therapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Periferik sinir sıkışma nöropatileri klinikte en sık karşılaşılan mononöropatilerdir. Karpal Tünel Sendromu (KTS), n. medianus'un, dar bir osteofibröz kanal olan karpal tünelden geçerken basıya uğraması neticesinde meydana gelir. KTS, genel yetişkin populasyonun yaklaşık % 3'ünü etkileyen, üst ekstremitenin en sık görülen tuzak nöropatisidir. KTS tedavisinde masaj ve mobilizasyon teknikleri analjezik etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Mulligan tarafından geliştirilen movement with mobilization (MWM) (HBM-hareketle birlikte mobilizasyon) tekniği, eklemde hareket kısıtlılığını düzeltmek, ağrı ve fonksiyonel bozuklukları gidermek amacıyla uygulanan bir manuel terapi yöntemidir. HBM tekniğinin diğer fizik tedavi modalitelerine göre daha hızlı ve anlık ağrısız eklem hareketi sağladığı birçok çalışmada gösterilmiştir. KTS'li hasta grubu genel populasyonda büyük yer tutmaktadır ve uzun tedavi süreçleri hem iş gücü kaybı hem de ekonomik kayba yol açmaktadır. Yapılan literatür taramasında, KTS'li hastalarda HBM tekniğinin etkilerini inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada HBM tekniğinin KTS'li olgularda etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran yaş aralığı 18-65 olan 45 KTS'li hasta alınmıştır. Çalışmaya alınan bireyler eşli randomizasyon yöntemine göre iki gruba ayrılmıştır. Bu gruplar kontrol ve HBM gruplarıdır. Kontrol grubuna geleneksel fizyoterapi yöntemleri, HBM grubuna ise geleneksel fizyoterapi ve Mulligan mobilizasyon yöntemlerinden HBM tekniği uygulanmıştır. Geleneksel fizyoterapi yöntemleri; Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS), Ultrason (US), tendon-sinir kaydırma egzersizleri, gece splinti, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşmaktadır. Hastalar, tedavi öncesi ve tedavi sonrası; Vizüel Analog Skala (VAS), el bileği gonyometrik ölçümleri, kavrama kuvveti ölçümü, pinç kuvveti ölçümü, ödem ölçümü, elektromiyografi (EMG), Nelson El Reaksiyon Testi (NERT), Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH- Üst Ekstremite Bozuklukları Kol, Omuz ve El sorunları anketi), Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi (BKTA), Michigan El Sonuç Anketi (MESA) ile değerlendirilmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda, NERT haricinde, ölçülen tüm parametrelerde her iki grupta da iyileşme görülmüştür. Grup x Ölçüm etkileşimi açısından ise aktivite ağrısı, DASH ve MESA 1-5 parametrelerinde HBM grubu lehine istatistiksel anlamlılık bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak KTS'li hastalarda HBM tekniğinin; ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik üzerine olan etkisi geleneksel fizyoterapi yöntemlerine oranla daha başarılı bulunmuştur. Dolayısıyla, KTS'li hastalarda HBM tekniğinin tedavi programına alınmasının, iyileştirici etkiyi arttıracağı, özellikle ağrının hızla azalmasıyla direkt ilişkili olarak hastalarda fonksiyonellik ve yaşam kalitesinin artması sonucunda iş gücü kaybını azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Peripheral nerve impingement neuropathies are the most common mononeuropathies encountered in clinical practice. Carpal Tunnel Syndrome (CTS) occurs as a result of compression of the median nerve as it passes through the carpal tunnel, a narrow osteofibrous canal. CTS is the most common entrapment neuropathy of the upper extremity, affecting approximately 3% of the general population. Massage and mobilization techniques are used in the treatment of CTS due to their analgesic effects. The painless mobilization with movement technique (MWM, developed by Brian Mulligan) is a manual therapy method applies to correct the limitation of movement in the joint and to relieve pain and functional disorders. Many studies have shown that MWM technique provides faster and momentary painless joint movement compared to other physical therapy modalities. The patient group with CTS has a large place in the general population and long treatment processes cause both labour loss and economic loss. In the literature review, there is no study examining the effects of MWM in patients with CTS. Therefore, this study aimed to examine the effectiveness of MWM technique in cases with CTS. In this study, 45 CTS patients with age range 18-65 who applied to Kırşehir Ahi Evran University Training and Research Hospital were examined. The individuals included in the study were divided into two groups according to the paired randomization method. These groups were control and intervention groups. Traditional physiotherapy methods were applied to the control group, traditional physiotherapy and MWM techniques were applied to the intervention group. Traditional physiotherapy methods were included; Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS), Ultrasound (US), tendon-nerve gliding exercises, night splint, stretching and strengthening exercises. For the evaluation of patients; Visual Analogue Scale (VAS), wrist goniometric measurements, grip strength measurement, pinch strength measurement, edema measurement, Electromyography (EMG), Nelson Hand Reaction Test, Upper Limb Disorders Arm Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH), Boston Carpal The Tunnel Injury Questionnaire and Michigan Hand Result Questionnaire (MHRQ) was used. As a result of the statistical evaluation, improvement was observed in both groups in all parameters measured, except the Nelson Hand Reaction Test. In terms of group x measurement interaction, statistical significance was found in favor of the intervention group in the parameters of activity pain, DASH and MESA 1-5 modules (p0,05). As a result, the effect of MWM technique on pain, quality of life and functionality in patients with CTS was found to be more successful than traditional physiotherapy methods. Therefore, it is thought that including the MWM technique in the treatment program in patients with CTS will strengthen the treatment processes, especially in direct relation with the rapid reduction of pain, and decrease the loss of work force by increasing the functionality and quality of life in patients.