Kayseri ili için hayvansal atık kaynaklı biyogazdan elektrik enerjisi üretim potansiyelinin ve maliyetinin araştırılması
Investigation of the biogas and electric production potential and cost from the animal waste in Kayseri
- Tez No: 645528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH ELDEN, PROF. DR. GAMZE GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz, Kayseri İli, Biyogaz Potansiyeli, Biyogaz üretim, Biogas, Kayseri, Biogas Potential, Biogas Production
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında, Kayseri ilinde bulunan kanatlı hayvan ve büyükbaş hayvan biyogaz potansiyelleri üzerine detaylı bir analiz yapıldı. İlk olarak, Kayseri ilinde bulunan her ilçedeki kanatlı hayvan sayılarına göre biyogaz enerjisi, bu enerjiden elde edilecek elektrik enerjisi ve bu esnada açığa çıkan CO2 emisyonları hesaplandı. Daha sonra, Büyükbaş hayvandan üretilen biyogaz potansiyelini belirlemek için Kayseri ili merkez ilçeleri olan Kocasinan ve Melikgazi ilçelerinde bulunan büyükbaş hayvan sayıları incelendi ve bu ilçelerden hayvan yoğunlukları fazla olan bölgeler tespit edildi. Tespit edilen bu bölgelerin ilk olarak biyogaz ve elektrik üretim potansiyelleri incelendi. Daha sonra tesis kurulum yeri olarak üç farklı durum incelenerek her bir durum için ayrı ayrı elektrik üretim maliyetleri ve CO2 emisyonları hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre kanatlı hayvan atığı açısından en yüksek biyogaz ve elektrik üretim potansiyeli 12807.016 m3/ton-yıl ile Kocasinan ilçesinde olduğu tespit edildi. Büyükbaş hayvansal atığına göre ise en yüksek biyogaz ve elektrik üretim potansiyeli Kocasinan ilçesinde bulunan Oymağaç mahallesindedir. Bununla beraber, çevresel açıdan en düşük CO2 salınımı DURUM III'de gerçekleşirken, ekonomik açıdan ise en düşük elektrik üretim maliyeti DURUM II'de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a detailed analysis was performed on poultry and cattle biogas potentials in Kayseri. Firstly, the biogas energy, electricity production obtained from this energy and CO2 emissions produced during the energy conversion were calculated according to the populations of poultry in each district in Kayseri. Finally, to determine the biogas production from cattle waste, the populations of cattle in the two main provinces districts of Kayseri that are Melikgazi and Kocasinan were defined and also the neighborhoods having high animal population in this provinces were specified. As first the biogas potential and electricity production is analyzed on the determined areas. To decide a construction location for the biogas facility, three different scenarios has been analyzed based on the cost of producing electricity and CO2 emissions. The results were brought that the highest biogas and electricity production potential from poultry waste was in Kocasinan as 12807.016m3/ton-year. Furthermore, the highest biogas and electric production potential from the cattle waste was acquired in Oymaağaç neighborhood in Kocasinan district. Moreover, as the lowest electricity production cost was gained in Case II, the lowest CO2 emission was occurred in Case III.