Milli mücadele döneminde Fenerbahçe'nin yeri ve önemi
The place and importange of Fenerbahce in the national struggle peroid
- Tez No: 645564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN IŞIK ABANOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Kahramanlık, Spor, Kitlesel Güç, National struggle, heroism, Sport, Mass power
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
İnsanoğlu var olduğu günden bu zamana dek sporun gündelik hayattaki yeri ve önemi hiç şüphesiz çok büyüktür. Sporun her zaman beden terbiyesinde rolü olduğu gibi dönemsel zamanlara göre rolü de değişmiştir. M.Ö 200'lü yıllarda Mete Han, ordusuyla birlikte savaşa gideceği zaman diğer beyliklerin komutanlarıyla spor müsabakaları yaptırmıştır. Buradaki amaç, sporun bütünleştirici özelliğinden yaralanarak diğer beylerle birlik olup ordu gücünü arttırmaktır. Millî Mücadele döneminde ise spor sadece beden terbiyesi olmakla kalmamış, milletin birliği, refahı ve devletin bekası için araç olarak kullanılmıştır. Millî Mücadele döneminde kurulan takımların bazıları dönemin siyasi şahısları ve hükümeti ile çalışarak yardımlarda bulunmuşlardır. Fenerbahçe Spor Kulübü dönemin şartlarına bakıldığında elinden gelenin çok daha fazlasını Millî Mücadele'ye vermiş bir kulüptür. Kuruluş amacındaki tüzük metninde de görüldüğü gibi Fenerbahçe'nin asli hedefi işgal altında kalan vatan topraklarından düşmanı kovmak için nesilleri beden terbiyesi ile eğitmektir. Vatanın müdafaası için kendi bünyesindeki imkânlarla kulüp tesisinin yanında bulunan dereden Anadolu'ya silah kaçırmış, gerektiği zaman ise Anadolu'ya gidecek Millî Mücadele'nin kilit isimlerini gizlilikle Anadolu'ya ulaştırmıştır. Vatanın selameti, halkın refahı için Fenerbahçe sıradan bir spor kulübü olmaktan çıkmış, âdeta Millî Mücadele'nin kahramanı hâline gelmiştir. Millî şuuru uyandırmak, millî beraberliği tekrar bir araya getirmek için dönemin şartlarınca, işgal kuvvetleriyle maçlar yaparak halkı bir araya getirmeyi başarmıştır. Fenerbahçe, halkın moral ve motivasyonunu ecnebi takımlarına karşı aldığı başarılar ile sağlamıştır. Bir araya gelen halkı Millî Mücadele etrafında toplamayı başaran dönemin şahısları ve Fenerbahçe gerek Balkan Savaşları'na gerek orduya her zaman hizmetlerde bulunmuştur. Fenerbahçeli bazı futbolcuların Balkan Savaşı için orduya arabalarını bağışladıkları görülmüştür. Balkan Savaşları'nda aktif görev alarak hizmetlerde bulunmuş olan Fenerbahçeli futbolcular gerek saha içerisinde gerek saha dışarısında savaşarak hizmetlerini sürdürmüşlerdir. Fenerbahçe Spor Kulübü binası, sporun sadece spor olmadığı o yıllarda işgal kuvvetleri komutanlarınca birçok kez basılmış ve defalarca kapatılmıştır. Bu girişimlerin sebebi ise Millî Mücadele'ye yardım ve yataklık yapan Fenerbahçe'yi halkın gözünde itibarsızlaştırmak ve olası bir direnişin önüne geçmekti. Halk Fenerbahçe'yi o kadar benimsemişti ki kulübün her kapanmasında, çeşitli mitingler ve yürüyüşler yaparak kulübün tekrar açılmasında en büyük öncü olmuştur. Fenerbahçe Kulübü, Millî Mücadele dönemi boyunca bünyesinde bir Osmanlı şehzadesi ve dönemin İttihat ve Terakki Cemiyeti'nden önemli isimleri başkan olarak ağırlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün kulüp lokalini ziyaret etmesinin ardından kulüp defterine yazdığı notlar, Fenerbahçe'nin misyonunu ve vizyonunu en güzel şekilde anlatan kelimelerdir. Sporun kitlesel bir güç olduğunu, insanları bir araya getirmenin en güzel yolu olduğunu dönemin siyasi mecraları anlamış ve spor ile siyaset bir araya gelerek millî bilinci uyandırma ateşi yakılmıştır. Sporun sadece spor olmadığı Millî Mücadele döneminde Fenerbahçeli futbolcuların bazılarına İstiklâl madalyası verilmesiyle görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the place and importance of sports in our daily lives has been great since the day people existed. The arrangement has also changed according to the periodic times. When Mete Han entered the war with his army in 200 BC, he made sports competitions with the commanders of other principalities. Your goal here is to integrate rechargeable gentlemen who take advantage of the integrative feature of the sport and increase the strength of the army. During the national struggle period, sport was not only disciplined, but also tasked with arousing national unity, prosperity and national survival. During the national struggle, the government of the necessary teams helped by working with the government and the government. Fenerbahce sports club is a club that contributes more to the national struggle considering the conditions of the period. The main arm of Fenerbahce is to do sports for the next generations and raise a healthy generation. Ammunition was sent to Anatolia from the stream next to the club building. For the welfare of the country and the welfare of the people, Fenerbahce became the hero of the National struggle instead of an ordinary sports club. He managed to bring people together by playing matches with the occupation forces. Fenerbahce has increased the morale and motivation of the people with the success it has achieved against foreign teams. Fenerbahce served both the Balkan wars and the army. Fenerbahce football players donated their cars to the army during the Balkan wars. Fenerbahce football players continued their services by fighting inside and outside the field. Fenerbahce was closed by the occupation forces because it smugged ammunition to Anatolia.The public had adopted Fenerbahçe so much that it became the biggest pioneer in the reopening of the club with various meetings. He became the president of the Ottoman Prince Fenerbahce. The notes that Mustafa Kemal Atatürk wrote in the club's notebook after the club tavern visit are the words that define Fenerbahce's mission and vision. Political leaders of the time understood that sports were a great force. They brought people together as sports and aroused national consciousness. It was seen that sports were not only sports in the national struggle period. It was seen that some Fenerbahce football players received the medal of independence. Sports is not just sports.