Masa tenisinin sosyo-kültürel analizi: Türkiye örneği
Socio-cultural analysis of table tennis: Turkey sample
  1. Tez No: 645563
  2. Yazar: İMRE UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Kültürü, Masa Tenisi, Sports Culture, Table Tennis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada, masa tenisinin Türkiye özelinde sosyo-kültürel analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırma Türkiye'de masa tenisi alanında uzmanlıkları olan akademisyen, elit sporcu, Federasyon görevlisi ve Federasyona bağlı antrenörler üzerinde yürütülmüştür. Konuya ilişkin veriler derinlemesine mülakat yöntemi uygulanarak yarı yapılandırılmış sorulara verilen yanıtlar ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler kodlama işlemine tabi tutularak temalar halinde incelenmiştir. Türkiye'deki spor kültüründe masa tenisi gibi amatör sporların bir kültür haline gelebilmesi için daha kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiği belirtilmiştir. Masa tenisi her yaş grubunun öğrenebileceği, oynayabileceği bir spor dalıdır. Masa tenisinin Türk toplumun büyük bir bölümü tarafından rekreasyon faaliyeti olarak bilinmesi, masa tenisinin profesyonel bir spor dalı olmasının önüne geçmiştir. Bu durum masa tenisi ile profesyonel amaçla ilgilenen bireylere göre olumsuz bir etki olarak görülmesine karşın, katılımcılar masa tenisi branşının rekreatif bir spor olmasının masa tenisi kültürüne olumlu yönde katkı sağladığını savunmuşlardır. Araştırmada, yapılan derinlemesine mülakatlardan elde edilen bulgular, ilgili alan yazın dikkate alınarak tartışılmış, bulgulardan hareketle masa tenisi kültürünü belirleyici etmenler ekseninde bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to make socio-cultural analysis of table tennis in Turkey. The research was conducted on academicians, elite athletes, Federation officers and coaches affiliated to the federation who have expertise in the field of table tennis in Turkey. The data on the subject were obtained through the responses to semi-structured questions by applying the in-depth interview method. The data obtained because of the research were examined in the form of themes, subject to coding process. In Turkey, it is stated that amateur sports such as table tennis should be dealt with in a more comprehensive way to become a culture. Table tennis is a sport that every age group can learn and play. The fact that table tennis is known as a recreation activity by a large part of the Turkish community has prevented table tennis from becoming a professional sport. Although this situation is seen as a negative effect for individuals who are interested in Table Tennis for professional purposes, participants argued that the fact that table tennis is a recreational sport contributes positively to the culture of Table Tennis. In the research, the findings obtained from the in-depth interviews were discussed by taking into consideration the relevant field literature and some suggestions were made based on the factors that determine table tennis culture.