Hemodiyaliz fistüllerinde jukstaanostomotik stenozların ilaçlı balon anjiyoplasti tedavisiyle patensinin değerlendirilmesi
Evaluation of the patency of drug – eluting balloon angioplasty treatment for juxta – anastomotic stenoses in hemodialysis fistulas
  1. Tez No: 645624
  2. Yazar: AYTEKİN TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, arteriyovenöz fistül, jukstaanostomotik stenoz, ilaçlı balon, primer patensi, Hemodialysis, arteriovenous fistula, juxtaanastomotic stenosis, drug coated balloon, primary patency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Arteriyovenöz fistüller (AVF) tüm güncel klavuzlarda ilk sırada hemodiyaliz vasküler erişim yolu olarak tavsiye edilmektedir. AVF oluşturulması ve takibinde en sık karşılaşılan komplikasyon fistül stenozudur. Çalışmamızda hemodiyaliz AVF' lerinde gelişen stenozların ilaçlı balon anjioplasti tedavisi sonrası primer patensi patensilerinin değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Mart 2017- Ağustos 2020 tarihleri arasında girişimsel radyoloji departmanımıza başvuran, AVF jukstaanostomotik darlığı bulunan 57 hasta dahil olmuştur. Hasta yaşları 26 ile 86 yaş aralığından olup ortalama hasta yaşı 63.35 yaştır. Çalışma süresi içerisinde takip edilen hastalarda ilaçlı balon anjiyoplasti işlem tarihine bağlı 6. , 12. ve takip süresi uygun hastalarda 18.ay ve 24.ay kontrollerinde fistül patensileri Kaplan-Meier analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 57 hasta lezyonunda gerçekleştirilen anjioplastilerin teknik ve klinik başarısı %100' dür (57/57). Ortalama ilaçlı balon çapı 5.76  0.84 mm (SD) olarak hesaplanmıştır. Bir hastada gelişen disseksiyon komplikasyonu balon dilastasyonu ile giderilmiştir. Ortalama hasta takip süresi 13.18  8.517 (SD) aydır (1-42 ay aralığında). Takip süresilerinin sonunda 33 hasta (%58) fonksiyonel AVF ile hemodiyaliz tedavisine devam etmektedir. Çalışmamızda istatiksel olarak öngörülen primer patensi değerleri %95 güven aralığı (CI) ile; 6.ay sonunda %93.9, 12.ayda %84.9, 18.ayda %77.9 ve 24.ayda %72.3 bulunmuştur. Tartışma: Çalışmamızda literatüre sunulmuş yüksek primer patensi oranları elde edilmiş çalışmalara yakın ve birçoğundan yüksek 6.ay primer patensi değeri (%93.9) elde edilmiştir. 12.ay (%84.9) ve 18.ay (%77.9) istatiksel öngörülen primer patensi değerleri literatüre sunulan diğer çalışmalardan yüksektir. Takibin devam ettiği hastalarda istatiksel öngörülen 24.ay patensi değeri (%72.3), literatüre sunulan yüksek patensi değeri elde edilmiş çalışmalara yakın bir değere sahiptir. Sonuç: Literatürde ilaçlı balon anjioplastiyi diğer balon anjioplasti yöntemleri ile kıyaslayan ve sadece ilaçlı balon anjioplastinin patensisini değerlendiren çalışmalar incelendiğinde ilaçlı balon anjioplastinin en umut verici sonuçları verdiği görülmektedir. Biz de çalışmamızda literatür verilerini destekler nitelikte yüksek primer patensi değerleri elde ederek literatüre katkı sağladığımızı görmekteyiz. Çalışmamız sonuçlarından çıkan olası fistül tipi ve lokalizasyonuna bağlı ilaçlı balon anjioplasti işlem başarısının farklılık gösterebileceği hipotezi, daha fazla ve spesifik klinik çalışma gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In all current international guidelines, native (autologous) arteriovenous fistulas (AVFs) are recommended as first-line vascular access in hemodialysis. AVF stenosis is the major complication after fistula creation and during follow-ups. In our study, we investigated the primary patency of AVF stenosis after drug coated balloon anjioplasty treatment. Materials and Methods: Between March 2017 – Agust 2020, 57 patients with juxtaanastomotic stenotic AVFs who underwent endovascular treatment with drug-coated balloon angioplasty were included in our retrospective study. 57 angioplasties in 57 patients (15 women, 42 men, mean age 63.35) were performed. Physical examination and color Doppler examination follow-up was performed 6 months, 12 months and in avaible patients 18 months and 24 months after angioplasty. Kaplan-Meier analysis was used to estimate primary patency rates. Results: Our angioplasty technical and clinical success rate was 100% (57/57). In one patient dissection complication was experienced and managed with balloon inflation. The mean size of the drug coated balloons was 5.76  0.84 mm (SD). The mean follow-up time was 13.18  8.517 (SD) months (range 1-42 months). End of follow-ups, 33 patients were receiving hemodialysis from patent fistulas. In our study the statistical estimated primary patency rates with 95% confidence interval (CI) were; 93.9% for 6 months, 84.9% for 12 months, 77.9% for 18 months and 72.3% for 24 months. Discussion: Our study demonstrated better primary patency rate in 6 months (%93.8) when compared to most of other studies in literature. 12 months (84.9%) and 18 months (77.9%) estimated patency rates were higher than other published studies. 24 months estimated patency rate was %72.3. Our study demonstrated generaly better 12 and 18 months patency rates. 14 patients in our sample had brachiocephalic fistula type and others had brachiocephalic fistulas. We hypotised that heterogenity in fistula type sample could cause this situation. Further investigation was needed for fistula type depanded balloon angioplasty patency. Conclusions: In current literature a growing number of studies concerning primary patency of drug coated balloon versus plain balloon angioplasty and drug coated balloon alone. Most promising results were achieved with drug coated balloon anjioplasty. Our study demonstrated similar results supporting current literature datas. An outcome of our study was the hypothesis concerning that fistula type and localization may influence the drug coated balloon angioplasty success and patency results. Further studies are needed to evaluate this conjecture.