Kompost ve geri kazanım tesislerinde çalışanların ergonomik yöntemlerle çalışma ve duruş pozisyonlarının incelenmesi
Investigation of ergonomic work and stop position of the employees in compost and recovery facilities
  1. Tez No: 645826
  2. Yazar: AZADE EKİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği, REBA, RULA, Mesleki Ve Kas İskelet Rahatsızlıkları, OWAS, Ergonomics, Occupational Health and Safety, REBA, RULA Occupational and Musculoskeletal Disorders, OWAS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsanlar çalışırken işlerinin gereği olarak sürekli ve tekrarlı hareketler yaparlar. Çalışanın performansı, üretimin kalitesini ve verimliliğini etkilemekte önemli bir paya sahiptir. İşin sürekliliğini, kalitesini ve insan sağlığını etkileyen etkenleri inceleyen iş sağlığı ve güvenliğinin bir alt dalı olan ergonomi bilimidir. Bu çalışma kapsamında, İstanbul'da bulunan kompost ve geri kazanım tesisinde çalışanların yaptıkları işler esnasında çalışma pozisyonlarının fotoğraf ve videoları çekilerek analizler için gerekli ölçümler yapıldı. Ergonomik risk değerlendirmesi yöntemlerinden REBA, RULA ve OWAS yöntemleri ile duruş pozisyonları analiz edildi. Ergonomik risk değerlendirme analizleriyle birlikte, iş sağlığı ve güvenliği kapsamına giren çalışma ortamındaki koşulları değerlendirmek için aydınlatma, termal konfor, gürültü, toz, ağır metal, uçucu organik bileşikler ve titreşim ölçümleri yapıldı. Yapılan analizler sonucunda çalışma esnasında oluşan duruş bozukluklarını gidermek için uygun çalışma pozisyonu ve çalışma koşullarını belirleyerek ve sonradan oluşabilecek mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarını önlemek için önerilerde bulunarak proaktif bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
While people are working, they make continuous and repetitive movements as a requirement of their work. Employee's performance has an important role in influencing the quality and efficiency of production. It is the science of ergonomics, a sub-branch of occupational health and safety, which examines the continuity, quality and factors affecting human health. Within the scope of this study, the necessary measurements were taken for the analysis by taking photos and videos of the working positions during the work at the compost and recovery facility in Istanbul. Posture positions were analyzed by REBA, RULA and OWAS methods, which are among the ergonomic risk assessment methods. Along with the ergonomic risk assessment analysis, lighting, thermal comfort, noise, dust, heavy metal, volatile organic compounds and vibration measurements were made to evaluate the conditions in the working environment, which are covered by occupational health and safety. A proactive study was carried out by determining the appropriate working position and working conditions to eliminate posture disorders occurring during the study as a result of the analyzes, and by making suggestions to prevent subsequent occupational musculoskeletal diseases.