Bulanık mantık kullanılarak Poisson ve Binom dağılımlarının incelenmesi
Examination of Poisson and Binom distributions by using fuzzy logic
- Tez No: 645871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN YETİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Poisson Dağılımı, Binom Dağılımı, Fuzzy Logic, Poisson Distribution, Binom Distribution
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümü olarak hazırlandı ve bulanık mantığın gelişim süreci ile kullanım alanları hakkında bilgi verildi. Önceki çalışmalar adlı ikinci bölümde ise daha önce yapılan çalışmalarla ilgili literatüre yer verildi. Materyal ve yöntem bölümünde ise bazı temel kavramlar, klasik kümeler, bulanık kümeler, üyelik fonksiyonları, bulanık sayılar, kesikli rassal değişkenler, bazı kesikli dağılımlar verildi. Tezin esas kısmı olan dördüncü bölümde ise olasılık teorisinde kullanılan Poisson, Binom dağılımları ve onların özelliklerinin bulanık mantık teorisinde kullanımları ele alındı. Ayrıca bu dağılımlarla ilgili çeşitli örnekler ele alınarak yapılan hesaplamalar bulanık mantık teorisine uyarlandı. Tezin son bölümü ise sonuç ve öneriler bölümü olarak düzenledi.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters. The first part is prepared as an introductory part and information is given about the development process of fuzzy logic and its usage areas. In the second section called previous studies, the literature on previous studies is included. In the material and method section, some basic concepts, classical sets, fuzzy sets, membership functions, fuzzy numbers, discrete random variables, some discrete distributions are given. In the fourth chapter, which is the main part of the thesis, Poisson, Binom distributions used in probability theory and their properties in fuzzy logic theory are discussed. In addition, calculations made by considering various examples related to these distributions were adapted to fuzzy logic theory. The last part of this thesis was arranged as conclusion and suggestion section.