Karaciğer ve böbrek dokusu üzerinde pendimetalinin etkilerinin farelerde histolojik yöntemlerle incelenmesi
Histological examination of the effects of pendimethalin on liver and kidney tissue in mice
- Tez No: 645951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: fare, karaciğer, böbrek, pendimetalin, histopaloji, A vitamini, C vitamini, mouse, liver, kidney, pendimetalin, histopalogy, vitamin A, vitamin C
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüz modern tarımının vazgeçilmezi olan pestisitler üretimi ve verimi artırmak için yaygın olarak kullanılırlar. Üretim ve verim açısından birçok fayda sağlayan pestisitler aynı zamanda insan sağlığına zarar verebilen toksik maddeler de olabilmektedir. Bu yapılan çalışmada da bir pestisit çeşidi olan pendimetalinin (PND) farenin karaciğer ve böbrek dokusu üzerindeki etkileri histopatolojik yöntemlerle incelendi. Çalışmamızda toplam 30 adet fare kullanıldı. Kontrol grubunda 6 adet fare, diğer gruplarda 6 adet fare olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Gruplardan biri kontrol grubu olarak ayrıldı. Kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmadı. I. gruba 0.1 mg/l PND, II. gruba 0.2 mg/l PND çalışmamızın 1. ve 3. günlerinde intraperitoneal yolla verildi. III. gruba 0.1 mg/l PND intraperitoneal yolla 0.1 mg/l A ve C vitamini oral yolla, IV. gruba 0.2 mg/l PND intraperitoneal yolla 0.1 mg/l A ve C vitamini oral yolla çalışmamızın 1. ve 3. günlerinde verildi. Çalışmamızın 4. gününde deney hayvanları genel anestezi altında servikal dislokasyon yöntemi ile sakrifiye edildi. Farenin karaciğer ve böbrek dokusu histopatolojik olarak ışık mikroskobunda değerlendirilmek üzere alındı. Çalışmamızda I. deney grubunun karaciğer dokusunda sinuzoidal genişleme ve vasküler konjesyon, böbrek dokusunda ise tübüler dilatasyon ve intertübüler vasküler konjesyon izlendi. Ayrıca her iki dokuda da nekrotik alanlar gözlendi. II. deney grubunda ise doz artışına bağlı olarak histopatolojik bulgular I. deney grubuna göre daha belirgindi. Ek olarak karaciğer dokusunda piknotik çekirdek ve kuppfer hücre sayısında artış, böbrek dokusunda ise tübüllerde hücrelerin kaybolduğu ve bozulan alanlar görüldü. I. deney grubuyla eşit dozda PND ve ekstra olarak A ve C vitamini verilen III. deney grubunda ise histopatolojik bulgular I. grupla benzerdi. Aynı şekilde IV. deney grubuna da II. grup ile eşit dozda PND ve ekstra A ve C vitamini verildi. Histopatolojik bulgular yine II. grupla benzerdi. III. ve IV. deney grubunda A ve C vitaminin antioksidan ve iyileştirici etkisi bakımından küçük değişiklikler görülse de olumlu yönde büyük farklılıklar oluşturmadı. Bu durum da A ve C vitaminin sadece iki kez düşük dozlarda verilmiş olmasına bağlandı. Sonuç olarak elde ettiğimiz bulgular PND'nin fare karaciğer ve böbrek histolojisini olumsuz yönde etkilediğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Pesticides, which are indispensable in today's modern agriculture, are widely used to increase production and yield. Pesticides, which provide many benefits in terms of production and efficiency, can also be toxic substances that can harm human health. In this study, the effects of pendimethalin (PND), a pesticide type, on the liver and kidney tissues of mice were examined by histopathological methods. A total of 30 mice were used in our study. 6 mice in the control group and 6 mice in the other groups were divided into 5 groups. One of the groups was separated as a control group. No application was made to the control group. 0.1 mg / l PND to the I. group and 0.2 mg / l PND to the II. group was given intraperitoneally on the 1st and 3rd days of our study. Group III received 0.1 mg / l PND intraperitoneally, 0.1 mg / l vitamin A and vitamin C orally, and group IV received 0.2 mg / l PND intraperitoneally, 0.1 mg / l A and vitamin C orally on the 1st and 3rd days of our study. On the 4th day of our study, experimental animals were sacrificed under general anesthesia by cervical dislocation method. The liver and kidney tissue of the mouse was taken histopathologically for evaluation under a light microscope. In our study, sinusoidal enlargement and vascular congestion were observed in the liver tissue of the first experimental group, and tubular dilatation and intertubular vascular congestion in the kidney tissue. In addition, necrotic areas were observed in both tissues. II. In the experimental group, histopathological findings were more pronounced compared to the I. experimental group, depending on the dose increase. In addition, there was an increase in the number of pycnotic nuclei and kuppfer cells in the liver tissue, and areas in which cells disappeared and deteriorated in the tubules in the kidney tissue. Equal dose of PND with I. experimental group and extra vitamin A and C given III. In the experimental group, histopathological findings were similar to group I. Likewise IV. In the experimental group, II. equal doses of PND and extra vitamins A and C were given to the group. Histopathological findings again II. was similar with the group. III. and IV. Although small changes were observed in the experimental group in terms of antioxidant and curative effects of vitamins A and C, they did not create large positive differences. This was attributed to the fact that vitamin A and C were only given twice in low doses Our results showed that PND negatively affected mouse liver and kidney histology.