Demiryolu çalışanlarında denetim odağı ve iş güvenliği algısı
Locus of control and perception of occupational safety i̇nrailway staff
  1. Tez No: 645953
  2. Yazar: CEVHER SARIYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Odağı, Dış Kontrol Odağı, İç Kontrol Odağı, İş Güvenliği Algısı, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası, Risk Analizi, Risk Değerlendirme, Locus of Control, External Locus of Control, Internal Locus of Control, Occupational Safety Perception, Occupational Safety and Health
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tezin konusu demiryolu çalışanlarının iş güvenliği algısı ve denetim odağı özellikleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Tezin amacı demiryolu çalışanlarının demografik özellikleri ve geçirmiş oldukları iş kazalarının iş güvenliği algısı ve denetim odağı üzerinde ne tür bir etki oluşturduğunu ortaya çıkarmak ve denetim odağı özelliğinin (çalışanların iç kontrol odaklı ya da dış kontrol odaklı olmaları) iş güvenliği algısıyla bir ilişkisinin olup olmadığını belirlemektir. Bu araştırmada çalışma evreni olarak TCDD Taşımacılık A.Ş. (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş.) İstanbul Bölgesinde çalışan 624 memur, 438 makinist ve 87 tren teşkil görevlisi olmak üzere 1149 personel belirlenmiştir. Bu çalışma uzayında memurlardan 53, makinistlerden 51 ve tren teşkil görevlilerinden 38 kişi rasgele seçilerek toplam 142 kişi örnekleme kümesine alınmıştır. Bu örnekleme kümesine rasgele seçilen kişilerle yüz yüze görüşülerek iş güvenliği algısı, denetim odağı ölçeği ve demografik özellikler anketleri uygulanmıştır. Anketler aracılığıyla toplanan verilerin istatistik değerlendirmeleri SPSS programı ile yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda beş önemli bulgu elde edilmiştir: İlk olarak, tren teşkil görevlisi personelin iş güvenliği algısı, memur personelin iş güvenliği algısından daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İkinci bulgu olarak, bekâr çalışanların iş güvenliği algılarının evli çalışanların iş güvenliği algılarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Üçüncü bulgu, iş kazası yaşamamış olan makinistlerin iş güvenliği algılarının iş kazası yaşamış olan makinistlere göre daha yüksek olmasıdır. Dördüncü bulgu, tren teşkil görevlisi olarak çalışan personelin iç kontrol odağına ilişkin puanları memur personele göre daha yüksek olmasıdır. Beşinci ve son önemli bulgu ise erkek çalışanların kadın çalışanlara göre daha fazla iç kontrol odaklı olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to determine the relationship between occupational safety perception and locus of control for railway staff. The aim of the study is to detect how demographic features and occupational accidents affect the occupational safety perception and locus of control, additionally is to determine the relation between occupational safety perception and locus of control. The universe of this research is 1149 personnel consisting of 624 officers, 438 machinists and 87 train marshalling employee working at the Istanbul Region in Republic of Turkey State Railways Transportation Co. The sample set of this study consists of a total of randomly selected 142 people, including 53 officers, 51 machinists and 38 train staff. Occupational safety perception questionnaire, locus of control scale and demographic features questions have applied by face to face interview. The data collected by surveys have been assessed with SPSS (Statistical Package for Social Science) program. At the end of the study, five important results have been detected: The first one is that the train marshalling staff has a bigger occupational safety perception than the officers. The second finding is that single staff has a bigger occupational safety perception than married. As the third point, machinists that has not been experienced any industrial accident has a bigger occupational safety perception than machinists who experienced accident. As the fourth finding, train marshalling workers has a bigger internal locus of control than officers. Finally, male staff has bigger internal locus of control than female staff.