Kanser hastalarında hastaneye yatış korkusu ve ilişkili faktörler
Fear of hospitalization in cancer patients and related factors
- Tez No: 645960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, hastaneye yatış korkusu, kanser, kemoterapi, sosyal destek, Anxiety, depression, fear of hospitalization, cancer, chemotherapy, social support
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma; ayaktan kemoterapi ünitesinde tedavi gören kanser hastalarında Hastaneye Yatış Korkusu Ölçeği' nin Türk diline uyarlanarak, Türkçe geçerlik ve güvenirliğini saptamak ve hastaneye yatış korkusu ile anksiyete, depresyon ve sosyal destek arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kesitsel, metodolojik, ilişki arayıcı bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesi hastanesi ayaktan kemoterapi ünitesinde tedavi gören hastalar, örneklemini ise 02.2019-05.2019 tarihleri arasında ayaktan kemoterapi tedavisi alan 200 hasta oluşturdu. Veri toplama formunda“Sosyodemografik ve Hastalığa İlişkin Veri Toplama Formu”,“Hastaneye Yatış Korkusu Ölçeği (HYKÖ)”,“Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HAD)”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 ve AMOS programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Tek yönlü (One Way) Anova Testi, Wilcoxon testi, farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi, araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve lineer regresyon analizi ve cronbach alpha analizi kullanılmıştır. Araştırmada hastaların HYKÖ toplam puan ortalaması 57,545±12,551 olarak bulunmuştur. HYKÖ'nin yaralanma korkusu alt boyutu ɑ:0,855, tıbbi personele güvensizlik alt boyutu ɑ:0,809, mahremiyet özerklik ve aile bağlarını kaybetme korkusu alt boyutu ɑ:0,839, toplam ɑ: 0,846 olarak bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre HYKÖ' nin geçerlik ve güvenirliğinin yüksek olduğu ve Türk hastalarda kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı. Hastane anksiyete alt boyutu puanı ile hastaneye yatış korkusu toplam puanı arasında zayıf ve negatif yönde anlamlı ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
This research; It was carried out as a cross-sectional, methodological, relationship-seeking study to determine the validity and reliability of the Turkish language of the Fear of Hospitalization Scale in cancer patients treated in an outpatient chemotherapy unit, and to determine the relationship between fear of hospitalization and anxiety, depression and social support. The population of the study consisted of patients treated in an outpatient chemotherapy unit of a foundation university hospital in Istanbul, and the sample consisted of 200 patients who received outpatient chemotherapy treatment between 02.2019-05.2019.“Sociodemographic and Disease-Related Data Collection Form”,“Fear of Hospitalization Scale”,“Hospital Anxiety Depression Scale”,“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”were used in the data collection form. The data obtained in the study were analyzed using SPSS for Windows 22.0 and AMOS program. In evaluating the data; number, percentage, mean, standard deviation, One Way Anova Test, Wilcoxon test, Scheffe test as a complementary post hoc analysis to determine differences, Pearson correlation and linear regression analysis and cronbach alpha analysis among the continuous variables of the study used. In the study, the total mean score of the patients on the Fear of Hospitalization Scale was found to be 57,545 ± 12,551. The fear of being injured sub-dimension of the Fear of Hospitalization Scale was found as ɑ: 0.855, mistrust tomedical staff as ɑ: 0.809, fear of losing privacy, autonomy and family ties as ɑ: 0.839, total ɑ: 0.846. According to the research findings, it was concluded that the Fear of Hospitalization Scale has high validity and reliability and can be used in Turkish patients. There was a weak and negative significant relationship between the hospital anxiety sub-dimension score and the total score of fear of hospitalization.