Akut pulmoner tromboemboli hastalarında komorbiditenin kısa dönem sağlık sonuçları ve hastane maliyeti üzerine etkisi
Effects of comorbidity in acute pulmonary thromboembolism patients on short-term health issues and hospital costs
- Tez No: 394142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM SERCAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboemboli, charlson skoru, komorbidite, malignite, mortalite, hastane yatış maliyeti, Pulmonary thromboembolism, Charlson Score, Comorbidity, Malignancy, Mortality, Hospitalization Costs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Pulmoner tromboemboli nedeni ile hastaneye yatırılan hastaların önemli bir bölümünde kanser veya kardiyovasküler sistem hastalıkları gibi komorbiditelerin olduğu bilinmekle beraber bu komorbid durumların hastalığın kısa dönem sağlık sonuçlarına veya hastane yatış maliyeti üzerine etkisi bilinmemektedir. Bu çalışmada akut pulmoner tromboemboli hastalarında komorbiditenin kısa dönem sağlık sonuçları ve hastane maliyeti üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Pulmoner tromboemboli tanısı ile Ağustos 2013-Ağustos 2014 tarihleri arasında Göğüs hastalıkları kliniğinde takip edilen 50 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Komorbiditeler, hastanede yatış süresi, hastane mortalitesi, hastane maliyeti ve taburculuktan sonraki 3 ay içindeki tekrar hastane yatışı ve mortalite oranları değerlendirildi. Kısa dönem sağlık sonuçları ve hastane maliyeti ile ilişkili risk faktörleri araştırıldı. Gruplara göre mortalite için survival analizi yapıldı. Ortalama yaş 60.44+16.0 yıl, kadın cinsiyet %66 (n=33) ve Charlson komorbidite skoru 1.62±2.1idi. Hastaların 5'i (% 10) hastane yatışı sırasında, 4'ü (% 8) taburculuktan sonraki 3 ay içinde öldü. Ölen 9 hastanın tamamında komorbid hastalık saptandı. Charlson skoru 2 ve üzerinde olan hastalarda mortalite oranı ve hastane yatış süresi, charlson skoru 0 ve 1 olanlara göre daha yüksek bulundu (p=0.022, p=0.027). Malign hastalığı olanlarda mortalite oranı olmayanlara göre daha yüksekti (p=0.0001). Masif PTE grubunda ortalama hastane yatış maliyeti, submasif ve nonmasif PTE gruplarına göre daha fazla saptandı (p=0.008). Çalışmamız pulmoner tromboemboli de komorbiditelerin hastane yatış süresi ve mortalite ile yakından ilişkili olduğunu ve hastane yatış maliyeti üzerine pulmoner tromboemboli ağırlığının etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle hastaların komorbiditelerin detaylı değerlendirilmesi ve tedavisi ile kısa dönem prognozun daha iyi olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Effects of Comorbidity in Acute Pulmonary Thromboembolism Patients on Short-Term Health Issues and Hospital Costs Although it is known that a substantial portion of the patients hospitalized because of pulmonary thromboembolism have comorbidities such as cancer or cardiovascular disease, the effects of this comorbid conditions on the short term health or on hospitalization costs of the disease. In this study, it is aimed to investigate the effects of comorbidity on short-term health outcomes and hospital costs in patients with acute pulmonary thromboembolism. 50 patients followed up in the chest clinic/pulmonary department with a diagnosis of pulmonary thromboembolism between August 2013 and August 2014 were evaluated prospectively. Comorbidities, length of hospital stay, hospital mortality, hospital costs and hospital readmission within 3 months after hospital discharge and mortality rates were evaluated. Short-term health problems and risk factors associated with hospital costs were investigated. Survival analysis was performed for mortality according to the groups. Average age was 59.02+16.96 year, female gender was 66% (n=33) and Charlson score was 1.62±2.1. Five (11.1%) and 4 (21.9%) patients died during hospitalization and within 3 months of discharge respectively. Comorbid disease was determined in all 9 dead patients. Mortality rate and hospitalization period was higher in patients with a Charlson score greater than 2 when compared with patients with a Charlson score between 0 and 1 (p=0.022 and p=0.027). Mortality rate was higher in patients with malignant disease than those do not have (p=0.0001). Hospitalization cost of massive PE group was determined to be higher than submassive and nonmassive groups (p=0.008). Our study showed that comorbidity in pulmonary thromboembolism is closely associated with hospital stay period and mortality, along with the pulmonary thromboembolism weight is effective on hospitalization cost. Therefore, the short-term prognosis with a detailed evaluation and treatment of comorbidities of patients is thought to be better.