Akut pankreatitli hastalarda paraoksonaz-1 düzeyinin belirlenmesi
Determination of paraoxonase-1 level in patients with acute pancreatitis
  1. Tez No: 645988
  2. Yazar: RUKİYE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UYANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, paraoksonaz-1, Acute pancreatitis, Paraoxonase-1
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Akut pankreatit (AP), klinik olarak karın ağrısı ve kandaki yüksek pankreas enzim seviyeleri ile karakterize pankreasın inflamasyonudur. Dünya genelinde gastrointestinal problemlerden dolayı hastaneye yatışların en sık nedenlerinden biridir. Bu çalışmada Paraoksonaz-1 (PON-1) düzeylerinin AP hastalarında ve sağlıklı kontrol grubunda ölçülerek karşılaştırılması, PON- 1'in oksidatif stres ve AP şiddetini öngörmede yerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya AP tanısı alan 50 hasta ve yaş ve cinsiyet ile benzer 45 sağlıklı gönüllü dahil edildi. AP tanısı klinikte karın ağrısı şikayeti ile beraber serum amilaz ve / veya lipaz değerinin normalin üst limitinden üç kat veya daha fazla artması ile konulmuştur. AP şiddeti için modifiye Atlanta ve Ranson skorlaması kullanıldı. Hastaların ve sağlıklı gönüllülerin yaş, cinsiyet, fizik muayene ve rutin laboratuar parametreleri ve etiyolojileri kaydedilmiştir. Hasta ve kontrol gruplarından alınan numuneler ön işlemden geçirildikten sonra, tam otomatik yöntem kullanılarak NaCl içermeyen ortamda PON-1 aktivitesi analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 50 hastanın 22'si (% 44) erkek, 28'i (% 56) kadın, yaş ortalaması 54.0±18.2, dağılımı 18-87 yaş idi. Kontrol grubundaki 45 olgunun 17'i (%37.8) erkek, 28'u (%62.2) kadın, yaş ortalaması 52.6±17.1, dağılımı 18-87 yaş idi. Grupların yaş ve cinsiyet dağılımı benzerdi. Hastaların etiyolojik dağılımı; 35'i (%70) biliyer AP, 8'i (%16) idiyopatik AP, 6'sı (%12) endoskopik retrograd pankreatografi sonrası AP, 1'i (%2) hipertrigliseridemiye bağlı AP idi. Hasta grubunda kontrol grubuna göre PON-1 düzeyi daha yüksek olmasına rağmen iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (sırasıyla 197.06±164.6 ve 192.1±111.78, p=0.86). Modifiye Atlanta skoruna ve Ranson skoruna göre hafif ve orta şiddetli hastalar ile ağır AP'li hastaların PON-1 değerleri karşılaştırıldı, ağır AP'li hastalarda PON-1 düzeyi anlamlı olarak yüksekti (Sırasıyla hafif-orta AP=177.5±166.8, ağır AP=268.5, ±64.2, hafif-orta AP=163.2± 133.06, ağır AP=208.8±158.0 p=0.018, p=0.016). Hasta grubu ile sağlıklı gönüllülerin rutin kan parametrelerininden Na, AST, ALT, ALP, GGT, D. Bil, İ. Bil, WBC, Hgb ve Hct değerleri arasında anlamlı farklılık tespit edildi (sırasıyla p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.004, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.002, p=0.003, p=0.001). Diğer rutin parametreler ise hasta ve kontrol grubu için benzerdi. Sonuç: PON-1 düzeyi, AP tanılı hastalarda istatistiki olarak anlamlı olmamakla birlikte kontrol grubuna göre yüksektir, oksidatif stres testi olarak kullanılabilirlik açısından daha ileri araştırmalara ihtiyaç vardır. PON-1, hem Modifiye Atlanta, hem de Ranson skorlamasına göre şiddetli AP'de hafif ve orta şiddetli AP'e göre anlamlı yüksek saptanmıştır, hastalığının şiddetini öngörmede potansiyel bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Acute pancreatitis (AP) is an inflammation of the pancreas, clinically characterized by abdominal pain and high levels of pancreatic enzymes in the blood. It is one of the most common causes of hospitalization due to gastrointestinal problems worldwide. In this study, comparison of Paraoxonase-1 (PON-1) levels in AP patients and healthy control group by measuring, and aim to investigate the location of PON-1 in predicting oxidative stress and AP severity. Materials and Methods: 50 patients with AP and 45 healthy volunteers similar to age and gender were included in the study. The diagnosis of AP was made with abdominal pain and serum amylase and / or lipase increased by three times or more than the upper limit. Modified Atlanta and Ranson scoring was used for AP severity. Age, gender, physical examination, and laboratory parameters and etiologies of patients and healthy volunteers were recorded. After the samples taken from the patient and control groups were pretreated, PON-1 activity was analyzed in a non-NaCl environment using the fully automated method. Results: 50 patients are 22 (44%) male, 28 (56%) female. Mean age is 54.0 ± 18.2 years, and the distribution is 18-87 years. 45 cases in the control group were 17 (37.8%) male, 28 (62.2%) female. Mean age is 52.6±17.1 years, and the distribution is 18-87 years. Age and gender distribution of the groups are similar. 35 (70%) of the patients had biliary, 6 (12%) had post-ERCP, 1 (2%) had hypertriglyceridemia-related etiologies. Etiology was not detected in 6 (12%) of the patients. Although PON-1 level was higher in the patient group compared to the control group, no statistically significant difference was detected between the two groups. (PON-1= 197.06±164.6 and 192.1±111.78, p=0.86). According to the Modified Atlanta and the Ranson score, the PON-1 levels of mild and moderate patients and severe AP patients were compared. PON-1 level was significantly higher in patients with severe AP (Mild and moderate AP=177.5±166.8, severe AP=268.5, ±64.2, Mild and moderate AP=163.2± 133.06, severe AP=208.8±158.0, p = 0.018, p = 0.016). There was a significant difference in Na, AST, ALT, ALP, GGT, D.Bil, İ.Bil, WBC, Hgb, Hct levels between the XII patient and the control group.( p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.004, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.002, p=0.003, p=0.001). Other parameters were similar for the patient and control groups. Results: Although PON-1 level is not statistically significant in patients with AP, higher than the control group. We need a comprehensive study to explain that PON-1 is an oxidative stress test. According to Modified Atlanta and Ranson scoring, PON-1 was significantly higher in severe AP than mild and moderate AP. PON-1 can be a potential marker in predicting the severity of the disease.