Asetabulum kırıkları tedavisinde ilioinguinal yaklaşım ile anterior intrapelvik yaklaşımın karşılaştırılması
The comparison of the iolinguinal and anterior intrapelvic approach in the treatment of acetabulum fractures
- Tez No: 645991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYRAN KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Asetabulum kırıkları, anterior intrapelvik yaklaşım, ilioinguinal yaklaşım, Acetabular fractures, anterior intrapelvic approach, ilioinguinal approach
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, asetabulum anterior bölgesi kırıkları nedeniyle ilioinguinal ve anterior intrapelvik yaklaşımla açık redüksiyon internal tespit uyguladığımız hastalarda klinik ve radyolojik sonuçların karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmaya 2011-2016 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğimizde ilioinguinal ve anterior intrapelvik cerrahi yaklaşım uyguladığımız 34 hasta alınmıştır. Hastaların verileri; hastane direk grafi ve bilgisayarlı tomografi görüntüleri, poliklinik kartları ve epikrizlerden temin edildi. Kırık sınıflaması Judet-Letournel sınıflama sistemine göre yapıldı. Redüksiyon kalitesi ve radyolojik sonuçları Matta kriterlerine göre karşılaştırıldı. Fonksiyonel sonuçlar Modifiye Merle d'Aubigne ve Postel kriterlerine göre değerlendirildi. Bulgular: İlionguinal yaklaşımla tedavi edilen hastalardan 11'i erkek, 5'i kadındı. AİP yaklaşımla tedavi edilen hastaların 13'ü erkek, 5'i kadındı. Hastaların postoperatif en az 1 yıl takibi mevcuttu. Hastaların yaş ortalaması; ilioinguinal yaklaşımla tedavi edilen hastaların 38,72(16-70) yıl iken, AİP yaklaşımla tedavi edilen hastaların 50,83(23-81) yıl'dı. İlioinguinal yaklaşımla tedavi edilen olguların 15'i basit tip kırık iken, 3'ü kompleks tip kırıktı. AİP yaklaşımla tedavi edilen olguların 12'i basit tip kırık iken, 6'sı kompleks tip kırıktı. İlioinguinal yaklaşımla tedavi edilen olgularda anatomik ve başarılı redüksiyon oranı %77,8 iken, AİP yaklaşımda tedavi edilen olgularda bu oran %88,8'di (p=0,67). Radyolojik sonuçlar değerlendirildiğinde; ilioinguinal yaklaşımla tedavi edilen hastalarda iyi ve mükemmel sonuç oranı %61,1 iken, AİP yaklaşımla tedavi edilen hastalarda bu oran %77,8 idi (p=0,64). Fonksiyonel sonuçlara bakıldığında ilioinguinal yaklaşımla tedavi edilen olgularda mükemmel ve iyi fonksiyonel sonuç oranı %72 iken, AİP ile tedavi edilen olgularda bu oran %83 bulunmuştur (p=0,204). Sonuç: İlioinguinal yaklaşım ve anterior intrapelvik yaklaşım arasında fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar açısından üstünlük saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare clinical and radiological results in patients with open reduction internal fixation with an ilioinguinal and anterior intrapelvic approach due to acetabulum anterior region fractures. Methods: Between the years of 2011-2016, 34 patients, in whom we applied ilioinguinal and anterior intrapelvic surgery at our Orthopedics and Traumatology Clinic, were included in this study. Patients' data; hospital direct radiographs and computed tomography images were obtained from polyclinic cards and epicrises. The fracture classification was made according to the Judet-Letournel classification system. The reduction quality and radiological results were compared according to Matthew criteria. Functional results were evaluated according to the Modified Merle d'Aubigne and Postel criteria. Results: Of the patients treated with an ilionguinal approach, 11 were male and 5 were female. Of the patients treated with the AIP approach, 13 were male and 5 were female. Patients had at least 1 year follow-up. Average age of the patients; While 38,72(16-70) of the patients treated with the ilioinguinal approach were 50,83(23-81) of the patients treated with the AIP approach. While 15 of the cases treated with ilioinguinal approach were simple type fractures, 3 were complex type fractures. While 12 of the cases treated with AIP approach were simple type fractures, 6 were complex type fractures. While the anatomical and successful reduction rate was 77,8% in cases treated with ilioinguinal approach, this rate was 88,8% in cases treated with AIP approach (p=0,67). When the radiological results are evaluated; While the rate of good and excellent results was 61,1% in patients treated with the ilioinguinal approach, this rate was 77,8% in patients treated with the AIP approach (p=0,64). Considering the functional results, the rate of excellent and good functional results was 72% in patients treated with ilioinguinal approach, whereas it was 83% in patients treated with AIP (p=0,204). Conclusion: There was no superiority between ilioinguinal approach and anterior intrapelvic approach in terms of functional and radiological results.